Събираемостта на приходите в Националния осигурителен институт не е добра и ако нещата продължат по този начин не е изключено до края на годината дефицитът да достигне 170-190 милиона лева. Това заяви във Варна управителят на ведомството Христина Митрева, която посети морската столица, за да се включи в Кръгла маса по проблемите на пенсионната система. Според нея няма опасност да се стигне до неизплащане на пенсиите, въпреки че недостигът ще натовари допълнително държавния бюджет. По закон държавата е длъжна да покрива всички разходи в държавното обществено осигуряване, припомни Митрева. Привишение на разходите в НОИ няма да има, дори се отчета намаляване на тези за болнични, увери тя.

По думите й до края на годината ще стане ясно как ще се осъществява изчисляването на пенсиите. За пръв път при индексирането им ще бъде включен като показател брутният вътрешен продукт, тъй като той отчита производителността на труда. Навършилите определената възраст ще могат да се пенсионират и без стаж с намаление на парите по 2.4 процента на година. “По принцип намалението би трябвало дъ бъде с 4.1 на сто годишно, но заради ниския размер на пенсиите у нас преценихме, че такова намаление ще се отрази сериозно на хората”, коментира управителят на НОИ.

Отменянето на народните пенсии на служителите на Държавна сигурност е сраведливо, но НОИ не може да ги санкционира допълнително, тъй като в момента те получават пенсии, изчислени по същия начин, както при всички останали. При тези хора по отношение на пенсиите вече няма привилегии, увери Митрева.