Tesla Motors, подкрепена от плановете си за изграждане на най-големия завод за батерии в света и разширяване в Азия се превърна в най-успешната стартираща компания за производство на автомобили за последните десетилетия, по данни на Bloomberg.

 

През последните 12 месеца акциите на Tesla поскъпнаха с 619%, а от юни 2010 г., когато дружеството стана публично, цената им е скочила 15 пъти.

 

Наистина по-нататъшният ръст на цената може да се окаже проблемен, тъй като акциите се търгуват на нива 154 пъти над прогнозните приходи, но потенциалът на компанията е огромен. Налице е комбинация от технология, блясък и полза за потребителите, като Tesla е лидер в пазарен сегмент с неограничени възможности за развитие.

 

Пазарната капитализация на дружеството нарасна до 31 милиарда долара или наполовина на тези на General Motors и Ford.

 

Сега Tesla се опитва да се възползва от успеха, за да набере 2.3 млрд. долара, по данни на Financial Times, с продажба на конвертируеми облигации, които ще бъдат използвани за изграждането на нейния нов завод за батерии.


Проектът позволява нискорисков начин за инвестиции в успеха на Tesla. Това според
MarketWatch може да стане с акциите на Polypore International - базирана в Шарлот, Северна Каролина, компания за микропорести мембрани, които се използват за медицински устройства, електронни продукти, друга техника и най-вече за производството на литиеви сепаратори за батерии.

 

В момента Sumitomo, която доставя въпросните мембрани на Panasonic JP, чиято технология ще бъде използвана в завода на Tesla, плаща милиони за патентните права на Polypore. В момента акциите на производителя на мембрани се търгуват за 35 долара за лот, но през миналата година поевтиняха с 6.4%, а от началото на тази с още 10%.

 

Днес акциите на Tesla отстъпват корективно с 0.92%, до 250 долара за лот, след като вчера достигнаха рекордна стойност от 253.46 долара.