Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков днес замина за участие в Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси – ЕКОФИН, който се провежда на 14 и 15 февруари в Брюксел - съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

На срещата се очаква да бъде потвърдена оценката на ЕК, че не са необходими по-нататъшни стъпки за България по процедурата по прекомерен бюджетен дефицит за 2009 година.

Припомняме, че на 27.01.2011 г. в Съобщение до Съвета на ЕС Европейската комисия посочи, че България е предприела мерки, които биха осигурили достатъчен напредък за коригиране на прекомерния дефицит в поставените срокове и в съответствие с препоръките на Съвета.

В рамките на заседанието страната ни отново ще заяви решимостта си да намали бюджетния дефицит през 2011 г. под референтната стойност от 3% от БВП съгласно Пакта за стабилност и растеж - отбелязват от МФ.

Финансовите министри от Европейския съюз ще обсъдят въпроси, свързани със законодателни предложения на Европейската комисия за засилване на икономическото управление, прилагането на Пакта за стабилност и растеж, както и подготовката на заседанието на Европейския съвет на 24 и 25 март тази година.