Председателят на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова е уволнена дисциплинарно заради забавени мотиви към дела. Решението е на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев отказаха да коментират уволнението на Тодорова.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в "обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов. Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Делото беше отложено от Районният съд в Пловдив за септември заради негоден запис.