Няма основания да се смята, че зад голяма част от чуждестранните инвестиции в България, идващи от офшорни зони, стоят на практика български капитали. Такова е мнението на Павлина Петрова, изпълнителен директор на реномираната къща за счетоводни и одиторски услуги Зара консулт, която даде интервю за предаването Икономикс по Дарик радио. Според нея ако това е бил мащабен за икономиката ни процес в първите 10 години от Прехода, особено по времето на масовата приватизация, то днес икономическата ситуация е коренно променена.

С това свое мнение експертът разколебава тезата, лансирана от Българската агенция за инвестиции през миналата година, че близо една четвърт от чуждестрантите инвестиции в България са всъщност български.

За да аргументира становището си, Петрова прилага данни за броя на действащите фирми в България и за дела на компаниите с мажоритарен собственик от офшорна зона.

"Фирмите, създадени след 1989 година, са 1 милион. Пререгистрираните фирми в Търговския регистър са около 450 хиляди. Предполага се че това са действащите, активните фирми в България", посочва експертът и допълва, че от тях фирмите с мажоритарен чуждестранен дял от офшорни зони са 3 420 компании.

Повечето от тях са в Кипър (2 300 фирми), следвани от Британски Вирджински острови (с 390 фирми), Панама (380 фирми) и Малта (350 фирми). Тоест това е броят на фирмите, за част от които би могло да се предположи, че зад официалните им собственици - чужденци, стоят на практика българи.

"Първо, виждате, че броят на тези фирми е пренебрежимо малък и второ, нека да погледнем ситуацията и от друг ъгъл. Ако приемем, че някакви парични потоци излизат от България по някаква причина, то опцията те да се върнат за да се реинвестират в България е далеч по-благоприятна от тази, да се влеят в някоя чужда икономика", посочва Павлина Петрова. "Ето защо аз не виждам нищо обезпокоително ако такава тенденция все пак има".

Според експерта от Зара консулт през последните години България е не-по-малко атрактивна от Кипър или Малта като дестинация за фирми, които търсят да оптимизират данъчните си разходи и да се възползват от ниските ставки за бизнеса тук. На професионален жаргон в инвестиционните среди страната ни се наричала още Бестшор (Best Shore), стана ясно в интервюто. Слушайте го тази  вечер в ИконоМикс по Дарик радио от 19:30 часа.