Правителствата от ЕС и Европейският парламент не успяха да се споразумеят за бюджета за 2011 г., съобщи ДПА.

Крайният срок за помирителната процедура изтече.

"Новината е лоша. Тъжно е, че не успяхме да постигнем споразумение", каза председателят на ЕП Йежи Бузек.

Той сложи края на преговорите с правителствените представители.

И аз трябва да направя същото заключение като вас, отвърна белгийският министър по бюджетните въпроси Мелшиор Ватле, говорейки от името на ротационното председателство.

Преговарящите имаха 21 дни, за да постигнат споразумение, но при изтичането на крайния срок в понеделник в полунощ, техните усилия останаха без резултат.

Провалът на преговорите не се дължи толкова на разногласия по конкретни цифри, след като бе постигнато съгласие бюджетът да бъде увеличен слабо - с 2,91% в разходната си част или с 3,5 млрд. евро спрямо 123 млрд., предвидени за 2010 г., колкото по принципни въпроси.

Един от тях бе желанието на Европарламента да получи гаранции, че ще бъде по-силно обвързан в дискусиите за бъдещето на европейския бюджет, отбелязва АФП.

Има опасност блокирането на европейския бюджет за 2011 г. да да замрази за месеци наред финансирането на важни инвестиции в държавите членки, със съжаление обяви днес Евромисията.

Ееврокомисарят по бюджета Януш Левандовски обеща да започне незабавно да работи за нов бюджет. Той поясни, че вероятно процесът като цяло ще отнеме няколко месеца след провала.

"Този бюджет на ЕС не е за Брюксел. Той е за европейските граждани, компаниите, изследователите, студентите, селските общини, градовете, общините и районите в целия Съюз", заявява Левандовски в комюнике.

Закъснението ще доведе до замразяване на европейски средства на равнищата им от 2010 г. след 1 януари 2011 г. и до приемането на нов бюджет, припомни еврокомисарят.

Дълбоки разногласия между редица страни членки и евродепутатите станаха причина да се стигне до задънена улица през изтеклата нощ при обсъждането на бюджета за 2011 година на ЕС.

Изразявайки съжаление заради "неотстъпчивостта на някои страни", преговарящите от името на европарламента призоваха държавните и правителствените лидери да се сезират по въпроса, за да постигнат споразумение до края на годината.

Евентуална среща на високо равнище на ЕС е предвидена в Брюксел за 16-17 декември.