Механизъм, който ще доведе до създаването на 1.4 млн. работни места годишно в Европа, обсъдиха икономисти от организацията BusinessEurope, която издаде предложение към политическите органи на европейската общност, озаглавено: „Излизане от кризата. Пет стъпки към възстановяване на доверието“. От българска страна в екипа от икономисти участва изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той обръща внимание, че именно частните инвестиции създават нови качествени работни места. "Европа трябва да насочи вниманието си върху насърчаването на инвестициите и конкурентоспособността", каза Данев на пресконференцията на BusinessEurope в Брюксел.

Механизмът на BusinessEurope за създаване на работни места поглежда и към външния търговски пазар на Европейския съюз. Добрата външна политика и сключването на споразумения с основни страни-партньори могат да доведат до разкриването на нови над 2 млн. работни места и увеличаване на производството с 1.5%. Това би спомогнало за излизане от кризата, като до 2020 година всяко домакинство би могло да достигне среден доход от 7 хил. евро.

От организацията BusinessEurope са убедени, че развитието на бизнеса зависи от възвръщането на доверието към еврото и еврозоната. Бизнесът продължава да е недоверчив към възможността правителствата да вземат необходимите решения, които са нужни на икономиката да се възстанови и да поеме в правилна посока.

Петте стъпки към възстановяване на доверието на BusinessEurope ще бъдат връчени на президентите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.