Вече дни наред ирландските власти настояват, че могат сами да се справят с нуждите си от финансиране до пролетта на 2011 г. и помощ от Европейския съюз не им е необходима. Същевременно във вторник късно вечерта Дъблин се съгласи да приеме екип от ЕС, ЕЦБ и МВФ за „технически разговори”. Но ирландците продължават да държат на своето, че пристигането на подобна мисия не означава търсене на помощ  – коментира днес Financial Times.

Снощи в обръщение до Парламента премиерът на Ирландия Брайън Коуен е заявил: мерките, които вземаме, работят. Бюджетните дефицити ще бъдат намалени догодина до по-приемливи нива. Коен заявява: „Усещането за назряваща криза, които някои искат да внушат, че се задава в Ирландия, не е честна интерпретация на фактите”.

Коуен е казал още, че е необходимо в следващите четири години да се намалят бюджетните разходи с допълнителни 15 млрд. евро, освен орязаните 15 милиарда за изминалите две години.

Но въпреки протестите на Коуен, отчита FT, официалните лица в Брюксел вече се държат така, сякаш договорът за помощ за Ирландия вече е сключен. Според финансови анализатори, става дума за сума в размер на 80 млрд. евро.

Сред срещата на ЕКОФИН снощи, Кристин Лагард, финансовият министър на Франция, е коментирала: „Ако ме питате дали е въпрос на следващите шест дни или шест месеца, бих казала по-скоро дни”.

Британската медия коментира още, че идеята за финансова помощ отвън е изключително непопулярна в Ирландия и ако се стигне до това, правителството на Коуен най-вероятно тежко ще пострада.

Спасителният фонд на еврозоната също е в пълна готовност да се задейства към Ирландия. Клаус Редлинг, който оглавява най-голямото поделение на фонда с 440 млрд. евро, внесени от всички 16 членки на еврозоната, твърди, че търсените пари могат да се намерят в рамките на пет до осем работни дни след поискване.