Airfare Everbread обяви фалит във Великобритания. Не става въпрос за някоя многомилиардна компания, която заплашва устоите на икономиката, а за малко дружество за продажба на самолетни билети. Причината този фалит да намери място в новините е, че в компанията има участие Асен Василев министър на икономиката в служебното правителство.

В продължение на четири години Airfare Everbread се опитва да направи пробив на пазара на продажба на билети по интернет. Но безуспешно. Базираната в Лондон компания беше официално обявена за неплатежоспособна на 14 август тази година

В документите по банкрута се посочва, че неизплатените задължения на дружеството към кредиторите възлизат на 8.7 милиона паунда.

Everbread не е имала наети служители към момента на прекратяването на дружеството. Според доклада нещата са започнали да се объркват през 2011 г. по време на продължителен спор с конкурентната Vayant, който е бил уреден по извънсъдебен ред в полза на последната през ноември същата година.

В края на 2012 г., Everbread успява да привлече неназована сума от EDBI, поделението за корпоративни инвестиции на сингапурския суверенен фонд Economic Development Board. Но дори с тази инвестиция не се стигна до съживяване на компанията. Вторият транш на парите, предвиден за април 2013 г,., така и не беше приведен.

С средата на юли беше решено, че компанията трябва да се постави в доброволна ликвидация със съгласието от страна на едноличния собственик на капитала, базираната на Британските Вирджински Everbread Holdings Limited.

Компанията реализира загуба от 680 000 паунда за периода от 1 юли 2012 до 14 август 2013 г. Продажбите от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 г. са били 296 хил. паунда, а за 12-месечния период до края на юни 2011 г. продажбите са достигали 466 хил. паунда.

Всички дела на Everbread вече управляват от счетоводната къща Carter Backer Winter. Компанията има около 30 хил. паунда в брой в банка. Освен Асен Василев сред основателите на Everbread са Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова, както и датският предприемач Мортен Лунд.