Неочакваното решение на Федералния резерв вчера да намали основната лихва с 0.75% не успя да убеди инвеститорите в САЩ, че рискът от рецесия е отминал. На Уолстрийт почти всички индекси затвориха „на червено”, а загубиха над 1%.

Решението на Федералният резерв "изненада" финансистите единствено със скоростта на реакцията на централните банкери спрямо истинския колапс на фондовите пазари. ФЕД не изчака редовното заседание следващата седмица и оповести „спасителен” план за редукция на лихвите с 0.75%. Но дори това действие вече се очакваше от анализаторите, защото пазарите вече бяха настроени за намаляване след изказванията на ппредседателя на Федералния резерв Бен Бърнанке на 10 януари.

Финално в САЩ високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE отново затвори с най-голяма загуба от 2.04% до 2 292 пункта. Широкообхватният S&P 500 се понижи с 1.11% до 1 310 пункта, а индустриалният DOW JONES INDUS се потопи до 11971 пункта, след загуба от 1.06%.

На азиатските борси обаче инвеститорите приеха новината за понижение на лихвата в Съединените щати значително по-позитивно. След регистрирания в понеделник и вторинк най-голям спад от 18 години днес индексите в голямата си част са оцветени в „зелено”, въпреки, че по признания на банкери ще трябва време за да се види дали крайната марка на ФЕД ще има ефект. Това пък поставя под въпрос стабилността на тренда, коментират финансисти.

В Япония „биковете” изтласкаха почти всички индекси с около 2% нагоре, като водещият NIKKEI 225 затвори с повишение от 2.04% до 12829 пункта.

Още по-стремителен е ръстът в Хонг Конг, където вчера загубите бяха най-големи. Основният HANG SENG INDEX тази сутрин добавя 8.05% до 23508 пункта.

С над 3% се повишават индексите и в Китай, а с над 6% в Индия.

„Мечките” засега владеят пазарите в Малйзия и Тайван.

В Европа пазарите снощи също реагираха позитивно на новините от Америка и за броени часове стопиха загубите от вчерашната сесия.

Инвеститорите и финансистите обаче ще очакват и действията на Европейската централна банка, дали ще последва примера на ФЕД. Досега политиката на ЕЦБ бе консервативна и се придържаше към запазване на лихвите, дори имаше мнения за тяхното повишаване. Кризата на финансовите пазари обаче, както и високата инфлация в еврозоната повишават очакванията Банката да намали лихвите за пръв път от 2003 г., като прогнозите са за понижение дори с 0.5%

ВАЛУТНИ ПАЗАРИ

Агресивното понижаване на лихвите още снощи се отрази на движението на курса на долара спрямо еврото. Към 17.30 ч. българско време еврото поскъпна рязко до $ 1.4635, след като сутринта се търгуваше за $ 1.4423 за 1 ?.

При отварянето на европейските пазари тази сутрин еврото се разменя за $ 1.4603

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4494 за 1?

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.34941

*Информацията е актуална към 10.00 ч. българско време