План, изготвен от администрацията на президента на Джордж Буш, цели да помогне на американските домакинства да се справят със скока на месечните ипотечни вноски, който последва кризата във високорисковото кредитиране, предаде АП.

Предложението ще замрази началните лихвени проценти по определени ипотечни кредити, предпазвайки ги от покачване за период от 5 г. Това бе съгласувано в преговори между финансовия министър на САЩ Хенри Полсън и ипотечния бранш.

Очаква се днес Буш да обяви споразумението след среща в Белия дом с представители на компании от сектора. Той заяви, че не се предвижда правителството да похарчи държавни пари при изпълнението на плана и затова тази сделката не е субсидия. Целта е да бъде спряна заплашителната вълна от изземвания на жилища през следващите години. Причината е, че по 2 млн. високорискови заеми, предоставени на хора с лоша кредитна история, се повишават началните лихви от около 7-8% до 11%, което увеличава редовните месечни вноски със стотици долари.

Програмата е най-големият опит за справяне с вълната от просрочени кредитни задължения, довели до загуби от милиарди долари за големите банки, хедж фондове и други инвеститори, както и за финансови пазари по света, които преживяват сътресения.

Междувременно Хилари Клинтън, кандидт за президент на демократите, призова Уолстрийт да поеме част от отговорността за ипотечната криза, обвинявайки вчера финансовия сектор, че е предоставял заеми на хора, за които е било малко вероятно, че ще могат да ги изплащат.