Реалистично е да очакваме през тази есен частично влизане в Шенгенското пространство по отношение на въздушното и морското пространство, заяви в интервю за БТА председателят на Народното събрание Цецка Цачева.


Председателят на парламента отбеляза, че в самото начало на изборната кампания се очаква решение по въпроса за членството на България в Шенген. Това е тема, която е национален приоритет на правителството. По този въпрос представители на различните политически партии нямаме разногласие помежду си - че желаем България да бъде оценявана обективно, според оценките на критериите за членство в Шенген, посочи Цецка Цачева.


"Смятам, че след заявките, които бяха направени, е реалистично да очакваме през тази есен частично влизане в Шенгенското пространство по отношение на въздушното и морското пространство. Много бих искала да се отчете, че сме си свършили работата и в сухопътното пространство. Но, за съжаление, политиката е такава, такива са политическите настроения и това според мен е по-малко очакваното", каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева.


"В политически план като приоритет мисля, че 2012 г. трябва да бъде последната година, в която да работи механизмът за сътрудничество и оценка спрямо вътрешен ред и сигурност и правосъдна система в България", заяви председателят на парламента.

 

"Няма как да не отчитам и като председател на Народното събрание и като човек, който е най-близо до тази система, че там нещата с оглед резултата, който очаква всеки един от нас и нашите европейски партньори, като че ли реформата не върви в посока на по-кратки срокове и на присъди, които да удовлетворяват българското общество като цяло", каза Цецка Цачева.


Винаги съм призовавала и самата искам да вярвам, че изборната кампания няма да направи така, че да се късат мостове, които след изборите ще ни бъдат много необходими. Защото всеки избор е състезание, но то трябва да се води по правилата и с почтени средства, заяви Цецка Цачева.


Тъй като Конституцията е основният закон на държавата, смятам че, за да може парламентаристите да сме се отърсили от изборните емоции, ще е коректно законът за конституционните промени да влезе в пленарна зала след изборите, отбеляза председателят на парламента.

 

За мен и за ГЕРБ просперитетът на всеки гражданин минава през стабилността на държавата, посочи Цецка Цачева. Трябва да има стабилна държава, за да може тази държава да бъде социална. /БТА/