България е в Топ 3 на държавите, в които обемът на търговията на дребно е отчел най-голям спад на годишна база към ноември. Данните са на Евростат, според която намалението за страната ни е с 5.3%. Преди нас са Португалия с 9.2% спад на продажбите на дребно и Испания, където свиването е със 7 на сто.

Тенденцията на спад в обемите при нас се наблюдава още от месец юни, когато спадът е бил с 0.8%, следван от понижение с 2.8% през юли, -2.9% през август, -3% през септември, -5.2% през октомври и -5.3% понижение на годишна база към ноември.

Средно за страните от Европейския съюз намалението в обемите на търговията на дребно е с 0.6%, сравнено с равнището през предходния месец октомври, а на годишна база спадът при стоките от нехранителния сектор е с 0.7%.

Данните на Евростат за безработицата показват, че през ноември равнището на безработица у нас е било 10.9%, което е ръст с 0.1% спрямо предходния месец октомври, но е понижение спрямо нивото от ноември миналата година, когато безработицата е била 11.5%.

Средното ниво на безработица за страните от Европейския съюз към ноември е 9.8%, което е с 0.2% повече от нивото, измерено през същия месец на миналата година. Това означава, че в 27-те страни-членки на съюза без работа през ноември са били 23.674 млн. души.