Заради пасивността на синдикатите в България страната ни е на последно място в Европа като процент от брутния вътрешен продукт, отделян за трудови доходи. Това коментира в интервю за Дарик икономистът и бивш депутат Венцислав Димитров.

Той каза, че не би нарекъл популизъм намерението на властта от догодина да се връща данъка на най-бедните работещи българи. Димитров допълни обаче, че не знае какви са аргументите на правителството при липса на инфлация в момента да прилага схема, при която първо да събира, а после да връща данъка на хората с минимални заплати.

БСП няма мнозинство в парламента, а ДПС са категорично против отмяна на плоския данък, напомни Вецислав Димитров. "Съмнявам се, че дори да има избори утре, ще намерят партньор, който ще се съгласи да се отмени плоският данък, защото той е едно от малкото неща, които сме съумели да направим. България, тъй като е най-бедната страна в Евросъюза, може да си го позволи", каза Димитров. Той изтъкна, че доходите са десет пъти по-ниски у нас, а пък акцизите два-три пъти под минималните нива в сравнение със средното за ЕС и затова според него страната ни може да си позволи да поддържа плосък данък.

Той обърна внимание, че освен че в страната ни заплатата е най-ниска в ЕС като абсолютни стойности, има и нисък процент на трудови доходи като дял от БВП. "Това винаги съм казвал, че се дължи на пасивността на синдикатите", каза икономистът. По думите му профсъюзите би трябвало да намерят форми и начини този процент да се повиши.

Не може в нормалните страни да е 50-55 на сто, а при нас около 30-35 на сто, каза Димитров. Според него протестите и създалата се нестабилност работят в посока на увеличаване на безработицата. "Аз се съмнявам ако не се създаде стабилно парламентарно мнозинство, как бизнесът ще тръгне да инвестира наново", каза Димитров.