Настоящият собственик на ОЦК - Кърджали Валентин Захариев е най-големият кредитор на дружеството. Това е показала проверка на НАП, разпоредена от финансовия министър Симеон Дянков във фирмите на Захариев и свързани с него физически лица. На 350-360 милиона лева възлизат дълговете на комбината, открити досега, посочи министър Дянков. Според него най-добрият изход от ситуацията е нов собственик. За целта и банките-кредитори, и Захариев трябва да опростят част от задълженията.

В момента се водят преговори с трима инвеститори - един български и двама чужди, каза още Дянков. По най-оптимистичната му прогноза преговорите трябва да бъдат финализирани до 10 дни.

Дянков отказа да конкретизира фирмите, проявили интерес към комбината на този етап, но каза, че сред тях не са новият собственик на Горубсо - Мадан и КЦМ.

Според него обявяването в несъстоятелност на комбината не е добър вариант за дългосрочно решение на проблема. Ще мине година и половина, докато бъдат удовлетворени всички финансови претенции, включително и на работниците, каза още министър Дянков.

В 17,00 днес в областната администрация на Кърджали Симеон Дянков ще разговаря с работниците, които от 1 март протестират и блокират пътища заради неизплатените си заплати.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!