ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар и японската йена завършиха разнопосочно вчерашната търговска сесия. Очакванията около особено важните икономически новини от днес породиха известно напрежение при търсенето на рискови активи, което в крайна сметка може да бъде от полза на нисколихвените валути.

Като цяло макроикономическите новини от САЩ бяха по-добри от очакваното. Потребителското доверие отвъд Океана нарасна рекордно до 39.2 пункта през този месец, като това е най-високото ниво на индекса от началото на годината. Предварителните прогнози сочеха покачване до 29.7 спрямо 26.9 пункта за предходния месец. Рязкото увеличаване на този показател означава, че потребителите вече започват да виждат дъното на икономическата криза. За сега обаче, стойността на индикатора остава доста под равнището, свързвано с очаквания за силен икономически ръст.

Погледите на пазарните участници са фокусирани върху две ключови новини от днес. Първата е свързана с обявяването на данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на тази година. Очакванията са за свиване на БВП за трето поредно тримесечие до -4.7%. За сравнение, през последното тримесечие на миналата година показателят отчете отрицателните -6.3%

В 21:15 часа очакваме решението на Фед относно основния лихвен процент. Най-вероятно Федералният резерв на САЩ ще запази лихвата в целевия диапазон 0.0% - 0.25%, но с по-голям интерес се очаква последващото изявление на председателя на централната банка Бен Бернанке. След последната среща на Фед на 18 март и коментарите за силно увеличаване на паричното предлагане в страната доларът се срина спрямо останалите основни валути, като това дава основание да очакваме засилена волатилност на валутния пазар и след края на днешното заседание.

Във вторник еврото беше една от най-силните валути, като отстъпи единствено на швейцарския франк. Икономическите новини от Еврозоната бяха предимно от второстепенно значение, показвайки увеличение на инфлацията в Германия от 0.5% до 0.7% на годишна база през април.

Британският паунд продължи тесния си рейндж срещу американският долар. Сред икономическите новини се отличиха единствено данните за продажбите на дребно на CBI във Великобритания, които отчетоха рязко подобрение. Индексът се изстреля до 15-месечен връх от +3 пункта спрямо стойности от -44 пункта през месец март. Силното покачване обаче, не трябва да бъде възприемано като знак за по-стабилно възстановяване, особено като се има предвид спада на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие, който надмина предварителните очаквания. Икономиката на Острова все още изпитва сериозни затруднения с прогресиращо нарастващия брой на безработните в страната, по-ниските средни доходи и свиването на потреблението.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3034; High – 1.3165; Low – 1.2964; Close – 1.3147

Евро/долар продължава да се търгува в границите на низходящ тренд канал след върха при 1.3736. Докато двойката се намира под горната линия на канала, текущо проектирана при 1.3318, очакванията ни са за продължаване на низходящото движение в средносрочен план. Цел в посока надолу е зоната около 1.3080, която през последните месеци служи успешно като подкрепа и съпротива в зависимост от това къде спрямо нея се намира цената в момента. При пробив на това ниво ще последва тест на дъното при 1.2964.

GBP/USD

Open – 1.4644; High – 1.4690; Low – 1.4515; Close – 1.4631

За втори пореден ден кабелът среща подкрепа от 100-дневната МА при опитите си за продължаване на низходящото движение. Въпреки това, докато двойката се намира под възходящата тренд линия през дъната от 11 март и 30 март, все още изглежда по-вероятно продължаване на спада с тест на дъното при 1.4109 и преди това – на 100-дневната МА и 55-дневната МА, проектирани при 1.4517 и 1.4423.

USD/JPY

Open – 96.76; High – 96.78; Low – 95.61; Close – 96.43

Долар/йена достигна първата ни цел - дъното при 95.95, като при продължаване на низходящото движение предстои опит за пробив на “neckline”-а на формираното около 87.10 двойно дъно при 94.63, следван от критичното дъно при 93.53.

При корекция нагоре предстои съпротива на низходяща тренд линия през върховете при 99.73 и 98.41, проектирана на по-нисък времеви период около 97.30.

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби. БенчМарк Финанс АД използва публични източници на финансова информация, като не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализите. БенчМарк Финанс АД е под надзора на Българска народна банка и Комисията за финансов надзор.