ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Пазарните участници заложиха на инвестиции в рискови активи по време на вчерашната търговска сесия, вследствие на което щатският долар и японската йена се понижиха в основните си кросове. Основният печеливш в сряда беше еврото, подкрепено от положителните новини за промишлеността в Еврозоната.

Фундаменталните новини от сряда предложиха някои изненадващи данни за икономиката на САЩ. Индексът ISM за производствения сектор отчете подобрение през юни, като се покачи до 44.8 пункта, регистрирайки 10-месечен връх. Въпреки това индикаторът остава за седемнадесети пореден месец под критичната стойност от 50 пункта, сигнализирайки за забавяне на бизнес активността в този сектор.

В същото време новините отвъд Океана показаха слабо подобрение на заетостта в частния сектор. Според доклада на ADP броят на наетите лица през юни намалява с 473 хиляди спрямо ревизираните в положителна посока 485 хиляди за май, но въпреки това новата стойност се разминава сериозно с очакванията за 394 хиляди съкратени служители.

Търсенето на единната валута и британския паунд се засили през изминалия ден, след като водещите икономики на Стария континент отчетоха по-добри резултати спрямо предварителните прогнози. През юни индексът на бизнес активността за производствения сектор в Еврозоната се покачва до 42.6 пункта при очакван ръст от 42.4. ИндексътPMI за промишлеността на Великобритания също отчита ръст, като отново остава под границата от 50 пункта. За месец юни показателят регистрира 47.0 пункта след 45.4 за май. Въпреки по-добрите стойности, анализатори смятат, че европейските икономики са все още далече от оздравяване.

Фокусът на вниманието от днешния ден попада върху решението на Европейската централна банка за основния лихвен процент в Еврозоната. Очакванията са за запазване на текущото ниво от 1.00%, затова по-голям интерес сред пазарните участници ще предизвика речта на президента на банката Жан-Клод Трише след обявяване на решението за лихвите.

Малко преди старта на американската търговска сесия ще бъдат обявени серия от данни за заетостта в САЩ през месец юни. Ако броят на безработните се покачи повече от прогнозираното, доларът и йената най-вероятно ще поскъпнат в качеството си на спасително убежище за инвеститорите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.4031; High – 1.4200; Low – 1.4001; Close – 1.4141

Въпреки краткотрайния пробив на върха при 1.4177, евро/долар затвори под това ниво, с което го оставя като първа цел пред двойката за днес. При преодоляването му ще последва тест на вчерашния връх при 1.4200 и 1.4337.

Докато двойката се намира над 1.4001, започналият след 1.3747 е все още валиден.

GBP/USD

Open – 1.6455; High – 1.6544; Low – 1.6383; Close – 1.6477

Спадът след 1.6742 определя това ниво като моментен връх на започналото през последните месеци рали. Въпреки това, докато двойката се намира над 1.6412 и най-вече над дъното при 1.6230, вероятността за повторен тест на този връх изглежда по-голяма. Едва при пробив на 1.6230 в посока надолу можем да очакваме задълбочаване на корекцията с цел 1.5801.

USD/JPY

Open – 96.33; High – 96.97; Low – 96.16; Close – 96.65

След като не успя да преодолее върха при 97.16, това ниво е първа цел пред долар/йена при продължаване на корекцията нагоре. При негов пробив ралито на двойката може да продължи до 98.56.

Краткосрочният възходящ импулс след 95.04 е подкрепен от дъното при 96.25 и 200-дневната МА при 95.81.

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби.