ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Търговията на валутните пазари премина под знака на поевтиняването на долара в сряда, след като новите мерки на гръцкото правителство за ограничаване на бюджетния дефицит в страната върнаха интереса на пазарните участници към високорисковите активи.

Въпреки това, предстоящите днес заседания на две от водещите централни банки и неизвестните около тях накараха мнозина трейдъри временно да преустановят по-агресивни действия.

Макар че не се очаква конкретна промяна в нивото на лихвените проценти в Еврозоната и Великобритания, коментарите от страна на официалните представители на Европейската централна банка и Bank of England имат потенциал да предизвикат висока волатилност в кросовете на еврото и паунда.

Не е изключено президентът на континенталната монетарна институция Жан-Клод Трише да направи изявления и във връзка с фискалните проблеми на Гърция, които през последните месеци оказват силен натиск върху единната валута.

След като гръцкото правителство обяви план за намаляване на дефицита с близо 5 милиарда евро в резултат от увеличения на данъци и замразяване на някой възнаграждения в държавния сектор, предстои одобрението на тези мерки от официалните европейски институции. Наред с това, все още съществуват рисковете от ново понижение на кредитния рейтинг на страната, което би накарало инвеститорите да потърсят по-висока доходност при закупуването на гръцки държавни облигации.

Основният фокус около срещата на друга водеща централна банка - Bank of England - ще падне върху програмата по изкупуване на финансови активи, която понастоящем възлиза на 200 милиарда паунда. Евентуални коментари, насочени към прекратяване на тази програма, могат да окажат частична подкрепа върху стерлинга, който през последните две седмици попадна под силен натиск.

Изключвайки срещите на двете европейски централни банки, предстои обявяването на данните за ръста на икономиката в Еврозоната за последното тримесечие на 2009 година. По традиция тези новини водят след себе си до сериозни движения в кросовете на еврото, особено ако действителните стойности се разминат с прогнозните.  

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3615; High – 1.3736; Low – 1.3592; Close – 1.3695

 

Евро/долар излезе от рейнджа си от предходните няколко сесии в посока нагоре, но въпреки това критичното ниво с оглед на низходящата вълна след 1.4579 е върхът при 1.3788. Докато двойката се намира под това ниво, вероятността за продължаване на спада е все още по-голяма. Първата цел в посока надолу е 1.3592, следвано от 1.3514 и 1.3423.

GBP/USD

Open – 1.4969; High – 1.5130; Low – 1.4958; Close – 1.5096

 

Започналата преди три дни корекция при кабела го отведе към дъното при 1.5151, което се явява първата по-силна съпротива в посока нагоре. При неин пробив ще последва засилване на покачването към 1.5319.

Въпреки корекцията по-дългосрочният низходящ тренд е низходящ, като при подновяването му ще наблюдаваме тест на 1.4975 и 1.4887.

USD/JPY

Open – 88.84; High – 88.97; Low – 88.31; Close – 88.44

 

След вчерашното затваряне под дъното при 88.54 можем да очакваме спадът на двойката да продължи, като допълнително потвърждение за това ще получим при повторно затваряне на дневна база. Първата по-сериозна цел в посока надолу е 87.36.

Важна съпротива и ключово ниво с оглед на последната низходяща вълна след 92.14 е 89.49.