От началото на годината резервните активи на Българската народна банка са намалели с 1.8 млрд. лв., показват данните за платежния баланс, публикувани днес.

Само за месец април балансът отчита дефицит от 258.3 млн. евро, а от януари до месец април минусът е с 923.1 млн. евро.

Добрите резултати от текущата и капиталовата сметка, които от началото на годината са нето 229.1 млн. евро, се изяждат от огромен минус във финансовата сметка.

От началото на 2011 година до края на месец април финансовата сметка отчита загуба от 1 170.8 млн. евро, която се дължи както на свиване на преките чуждестранни инвестиции, така и на директното изтичане на капитали от страната.

Това се вижда от графата "Други инвестиции във финансовата сметка". Само през април българите са изнесли от страната 238.5 млн. евро, а от началото на годината - общо 640.4 млн. евро. Основните средства са изтекли от България под формата на валута и депозити.

В същото време чужденци са изтеглили от страната 165.3 млн. евро само за месец април, а от началото на годината са източили общо 412.2 млн. евро., показват още данните на БНБ.

Доброто, което можем да установим, са нарасналите със 170 млн. евро портфейлни инвестиции през април. Макар да не сме видели някакво значимо оживление на БФБ, портфейлните инвестиции от чужбина са нараснали с 20.2 млн. евро, а 150.4 млн. евро (или 294 млн. лв.) идват от местни инвеститори.

Сумата подозрително напомня на гигантската сделка по прехвърляне на акции от гръцкото чудо Енергони АД от 27 май. Тогава, само в една OTC сделка се изтъргуваха книжа за четвърт милиард лева. Nовият собственик на драгоценните 8% от Eнергони е небезизвестният Пламен Илиев.

Въпреки отправените от DarikFinance.bg запитвания до КФН, все още нямаме информация за това дали тази сделка е "чиста" или и в този случай надзорът има съмнение за "пране на пари".  По всичко личи, че статистиката я отчита, като без нея минусът в платежният баланс щеше да е още по-голям.

Но това са само хипотези: фактът е, че само през април резервите на България са се стопили с половин милиард лева.



* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!