След като преди около една година бразилският финансов министър Гуидо Мантега пръв си отвори устата за бушуващите валутни войни, днес Financial Times го цитира да казва, че тези войни въобще не са приключили и още продължават. Това е причината Бразилия да подготвя допълнителни мерки за ограничаване на вредите, които тази глобална война носи за икономиката на страната.

Според Мантега страните от Г-20 все още са далеч от постигането на целта за обща отбрана на валутните си позиции заради тлеещите конфликти между страни като САЩ и Китай.

Все още икономическият растеж и ниските лихви на централните банки в развитите държави ще пресират валути като бразилската. Това кара правителствата в тези държави да предприемат по-нататъшни интервенции на паричните и деривативните пазари. За пример Мантега споделя как Бразилия е купила на аукцион щатски долари, за да увеличи валутните си резерви и да охлаби напрежението върху реала. Той докосна 12-годишен връх към долара през последните седмици, но веднага след аукциона успя да поевтинее с 0.7%.

Как да направят валутите си по-евтини се чудят още в Турция, Чили, Колумбия и Русия. Това прави износа им неконкурентоспособен и води до прегряване на икономиките им. С лихвени проценти по кредитите, достигащи до двуцифрени стойности, по-нататъшни увеличения ще доведат до забавяне на икономиките и ще доведе до пресъхване на капиталовите потоци към страните, обяснява вижданията си бразилският финансов министър.

Освен интервенциите на паричните и деривативните пазари, в развиващите се държави биха могли да копират и други машинации от Бразилия, измислени за валутната война. Така например, за да спре поскъпването на реала, тя въведе данък върху приходите от облигации, деноминирани в реали. Предстоят и още нововъведения, с които Мантега се надява да повлияе на инфлацията в страната.