Върховният административен съд отмени решението на министъра на околната среда „Горубсо” в Кърджали да добива златен концентрат с използване на цианиди. То бе атакувано от кмета Хасан Азис и шестима общински съветници като незаконосъобразно.

Изложените в жалбите доводи за това са липса на компетентност при издаване на решението, неспазване на установената форма, съществени нарушения на административно-производствените правила и противоречие с материално-правните разпоредби на Закона за подземните богатства (ЗПБ), Наредбата за специфичните изисквания за управление на минните отпадъци и Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Повод за жалбите стана искането на ръководството на „Горубсо” в Кърджали да изгради на територията на завода инсталация за преработка на полиметални златосъдържащи руди. Проектът включва преустройство на съществуващия флотационен цех и строеж на съоръжения за извличане, въглеродна адсорбция и деструкция на цианидите. Според противниците на инвестиционното предложение, добивът на злато с цианиди в центъра на Кърджали застрашава живота и здравето на хиляди хора и е опасен за околната среда.

Върховните магистрати са на мнение, че има редица нарушения при издаване на министерското решение, като не са взети предвид тежката екологична обстановка в района на Кърджали и нормите за здравна защита на селищната среда. Съдът върна в МОСВ преписката за ново произнасяне и остави добива на златен концентрат в ръцете на Нона Караджова.