Избирателите във Вашингтон и Колорадо гласуваха във вторник не само за президент, но и на референдум за легализиране на марихуаната за медицински и възстановителни цели.

 

Гражданите на двата щата избраха Обама и гласуваха за легализацията на канабиса. Според CNN Money, това е най-голямата победа до момента в движението за узаконяване на марихуаната в САЩ.

 

"Тази вечер за първи път в историята, два щата легализираха и регулираха употребата и продажбата на канабис," коментират от NORML, организацията инициирала референдумите.

 

На практика марихуаната все още е незаконна в очите на федералното правителство, въпреки че губернаторът на Колорадо заяви, че ще уважи волята на избирателите.

 

Одобрението за канабиса от избирателите в двата щата обаче може да доведе до завеждане на дело във Върховния съд на САЩ и промяна на федералното законодателство.

 

Властите във Вашингтон горещо подкрепят инициативата, тъй като предвиждат да обложат печалбите от продажба на марихуана с 25% данъчна ставка. При това те ще облагат всяка продажба поне три пъти. Първо при производителя, после при доставчика и след това при търговеца на дребно.

 

Одобрението за лекия наркотик в Колорадо беше изненадващо, тъй като социологическите проучвания преди изборите не даваха такава прогноза.