DariFinance.bg продължава и днес темата за поскъпналите суровини на стоковите пазари. Вече Ви представихме гледната точка на икономиста Петкан Илиев, който каза, че пределната цена, след която ще има свиване на потреблението е около 3.00 - 3.20 лв. за литър гориво. Илиев допълни, че при винаги при поскъпването на стоките и услугите потърпевш е само потребитилят, защото плаща крайната по-висока цена. Днес Ви предлагаме позицията на Васил Филипов, бивш изп. дир. на Булгаргаз.

Г-н Филипов свидетели сме на рекордни цени на петрола и на природния газ в света, какво е вашето мнение за рекордните стойности и какво е отражението тук в България?

 

Ако трябва да бъда откровен, не очаквах подобни цени. Помним преди двайсетина години под натиск на американското правителство петролът падна до  $ 7 за барел, което пък беше ниска цена, защото производителите нямаха изгода да правят инвестиции и да добиват суровина на ниските цени. Най-добре беше цената да бъде в средата, но явно сили с нечисти намерения, които явно ние все още ги тачим - не бих споменал, като наши приятели, явно имат пръст в създаването на предпоставки на нестабилност в световното пространство, което бавно предизвика увеличение и несигурност. Това са основните причини. Това са мотивите на световните борси да се предизвиква увеличение на курса, което се почувства най-вече след атентатите през 2001 г. в САЩ. Затова виждате накъде тръгнаха цените и ми се струва, че има определени сили, които стоят и създават схеми за нови огнища на напрежение, които да взривяват световния мир и да всяват несигурност и от там цените на петрола да остават високи.

 

Тези сили явно са облагодетелствани от високите цени!?

 

Вижте, по този начин се предизвиква изземването на наличните пари от потребителите по света. С повишаването на цените на много слоеве ще бъде понижен жизнения стандарт. Но искам да кажа и още нещо. Американската икономика си е в подем. Това са блъфове, че са в рецесия. Америка е силна, тя печата и доларите, контролира и цените, и икономиката си. Явно, че сега е заета с въвеждането на нови противоракетни системи, които и отнемат доста средства. Голямата опасност са новите икономики от Азия – Китай и Индия. Те консумират много петрол, натрупали са големи доларови активи. Това може би ще бъде репера, който ще предопределя и занапред цените на петрола, защото все пак световният хегемон /САЩ/ има намерение да се намалят валутните активи на Китай.

 

Каква ще бъде тогава посоката на цената на петрола, а и на газа?

 

Казах вече, че има сили, които, ако тръгне светът да се „укротява”, да има мир, ще намерят начин да предизвикат събития, които да подтикнат цените отново към растеж. Раздвоен съм, тъй като тези сили са достатъчно мощни. Набраха доста средства, а не трябват много пари при тези нечисти намерения, за да се взриви отново световния мир и сигурност. Не очаквам да падне много цената на петрола и газа.

 

Цената на природния газ е Ваша любима тема. Той също рязко поскъпна, но рязко се повиши и в България. На какво се дължи това?

 

Цената на газа се определя по формула, която се приема при провеждане на преговори. При нас не трябваше да бъде толкова голямо поскъпването. Лошото е, че в България има хора, които са необезпокоявани и несанкционирани от нашите органи, които трябва да направят коментар на провежданите разговори и подписваните договори. Няма да скрия, че когато се подписват такива договори, за големи суми, се предлагат и големи комисионни под масата. И съм убеден, че някои хора не са се отказали от тях, за да приемат условия и да ангажират държавата за дълго,  с високи цени и ангажименти, които носят последствия при опит за денонсиране. Цената на газа не трябва да е толкова висока. Тази скок не е реален и е умишлен, договорен.

 

Преди време Вие казахте, че в България плащаме един от най-скъпия газ в Европа – защо?

 

Навремето ние плащахме най-скъпия газ. Когато аз се занимавах с тази стока постигнахме един хубав, дългогодишен договор, който осигуряваше на България едно добро потребление, при една ниска цена. Обслужвахме руските транзитни интереси през България. Те си плащаха по една цена, която не беше изгодна и за нас, но все пак времето работеше за България. Ние получавахме газ в натура. Но се появи този вреден човек Румен Овчаров, който си поддържа стари приятелски връзки с руските енергийни среди и денонсира договора. И до ден днешен укрива договора и не го споделя с обществеността. Виждате до къде го докарахме. Не знам как този народ ще съществува при изчисляването и преизчисляването на тези енергийни компоненти със стандарта на живота и цените.

 

Питам не случайно, защото освен за индустрията, населението също ползва природен газ – за отопление и за автомобили. Не смятате ли, че тогава би трябвало държавата да се ангажира с някаква политика, която да стимулира потреблението?

 

Условията ще ни наложат да ползваме това, което се намира на пазара. Но аз съм безкрайно разочарован от деструктивната политика, т.е политика на незаинтересованост на правитеството, да не се замисля във воденето на преговори и поемането на отговорности при подписването на дългосрочни договори. В случая виждате, че едно голямо съсловие на нашата държава се отоплява и живее на гърба на останалите – имам предвид циганите. По-голямата част от тях се отопляват с електричество. Накрая нашето население, което непрекъснато намалява, трябва да поема луфтовете, за тази електорална среда, която обслужва комунисти и разни социалисти и производни. Недоумявам! А що се отнася до скъпия газ и използването му като гориво в транспорта. Аз мисля, че трябва да се форсира изграждането на трасконтинентални газопроводи от Египет, Иран и Ирак, Туркменистан. Тогава бъдете сигурни, че цената на газа ще спадне рязко. Аз навремето ходих в Ашхабад, договора, който подписах е в мен, защото така и не постигнахме съгласие с руската страна да транзитираме малко евтин туркменистански газ към България. Ние от там можем да получим газ, който не е със спекулативни цени. Там няма елемента на държавен рекет, от една страна към друга или към много други държави. Ние трябва да търсим алтернативи на доставките за България. Трябва да търсим добри и етични приятели. Не такива, които само да ни ползват и грабят.