Базираната в Болоня FAAC затваря офиса си в Бергамо и ще възложи производството на фирма от България. Складовете в Италия вече са празни, а машините се превозват към Източна Европа, съобщава La Stampa.

FAAC е един от водещите производители на електрически врати в света с годишен оборот от 280 млн. евро и е единствената мултинационална 100% собственост на католическата църква.

Църквата е собственик от 2012 г, когато предишният собственик Микеланджело Манини завеща дружеството на местната Курия. Недоволните роднини на покойника оспориха завещанието, но в крайна сметка получиха обезщетение, а акциите си останаха за църквата.

Заводът не е бил на загуба, целта е да се повишават печалбите с намаляване на разходите за оперативна дейност.

Част от служителите от Бергамо ще бъдат преместени в други клонове на дружеството. Все пак заради закриването на фабриката 50 италиански работници остават на улицата и няма да получат обезщетения. Това предизвика вълна от недоволство сред останалите без работа служители. Причина е че собственикът на компанията - Курията на Болоня, не е подписала споразумение със синдикатите.