През първото полугодие Бургас и Варна и цялото Черноморие се представят по зле по брой сделки, както от София, така и от Пловдив, отчита Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

По думите му за периода в столицата има ръст на покупко-продажбите на жилища с 27-28% на годишна база. За втория по големина град у нас увеличението е с над 20%.

„Във Варна ръстът на сделките, спрямо първите 6 месеца на миналата година, е само 4 на сто, а в Бургас - 8%”, посочва Ганев, цитиран от „Монитор”.

„Още по-драматична е картината в Несебър. Там има спад на броя на сделките е 22 на сто. Подобна е конюнктурата и в други от черноморските курортни селища. В Каварна спадът на активността на годишна база е с около 15%, за Балчик и Бяла - по 11%, а за Поморие - 4 на сто”, уточнява Ганев.

По думите му основната причина за сегашното състояние на пазара на ваканционните имоти по морето е кризата между Украйна и Русия.

„Средно за цяла България ръстът на годишна база на сделките с имоти през първото полугодие е 7%, в същото време обаче в страната се наблюдава ръст на разрешенията за строеж около 30%”, смята Ганев.

„За това може да се появи отново дисбаланс на пазара”, прогнозира той. Според него инвеститорите трябва много внимателно да анализират ситуацията преди да започнат да строят.

„На пазара в момента се предлагат не само готови жилища, но и в строеж”, предупреди Ганев. „Отделно на други тепърва ще започне изграждането. Например в петте части на столичния ж. к. „Младост” се очаква да тръгне строителството на още 150 000 кв. м нови жилища. Подобно увеличаване на предлагането няма да се отрази добре нито на предприемачите, нито на пазара”, смята той.