Туристическата такса ще се трансформира в местен данък между 20 стотинки и два лева на легло, съобщи за Дарик зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. Предложението е обсъдено на среща между представители на икономическото и финансовото министерство в петък. От ведомството на Симеон Дянков отказаха коментар по конкретните предложения, докато не са готови окончателните текстове, които ще бъдат внесени за гласуване в Министерския съвет.

След като финансовото министерство предложи преминаването на туристическата такса в местен налог, без да го съгласува с икономическото ведомство, двете институции започнаха да работят съвместно по промените в закона. Икономическото министерство е склонило за преминаването на таксата в данък, обясни зам.-министър Иво Маринов. „Ще има долен и горен прат на размера на туристическия данък, като крайното решение ще бъде на съответния общински съвет и долната граница не може да бъда по-малка от 20 стотинки, а горната граница повече от 2 лв.”, коментира зам.-министър Маринов.

Освен това ще бъде въведен минимум, който хотелите ще трябва да внесат предварително в общините според категориите си. За четири и пет звезди по думите на Иво Маринов таванът трябва да бъде 30 процента, при реализирана по-голяма заетост съответно хотелиерът чрез туриста трябва да довнася разликата.

От сдружението на общините отказаха коментар преди да са видели новите предложения „черно на бяло”. Туристическият бранш също е лаконичен в коментарите си. „Одобряваме го, въпреки че има дебат, събираме мненията, нямаме общо крайно становище, в момента тече дебат”, каза Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според Рагин средната годишна запълняемост на хотелите е 20 на сто.