Мораториумът за замразяване на цените на горивата не е добро решение, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него мерките, които правителството може да вземе, за да стабилизира цените - чрез биокомпонента в дизела и промяна в съотношението на запасите между бизнеса и правителството, са достатъчни. Ако цените наистина паднат с около 10 - 12 стотинки на литър, това ще бъде изключително добре за всички предприятия в индустриалния сектор, тъй като това е около 5 % от цената на горивата. Ето становището на Васил Велев относно възможния меморандум.

„Не мисля, че това е много добра идея, тъй като когато има замразяване на нещо, след като то се размрази, цените се повишават в повече, за да компенсират пропуските, загубите или пропуснатите ползи. Просто трябва да имаме при нас конкурентна среда, която да определи цените на това ниво, на което те трябва да бъдат съгласно пазара“, каза Васил Велев и допълни: „В тази връзка очевидно са прави тези, които правят сравнение, че акцизите върху горивата при нас са най-ниски или на второ място отдолу нагоре в Европейския съюз, което не можем да кажем за цените на горивата. Тоест ако имаме борсова цена, която е еднаква за всички, независимо откъде се купува петролът, ако имаме при нас – така се твърди и това е вярно – все още сравнително евтина работна ръка, а това е другата компонента, която дава крайния продукт и цена, няма причини, ако има добра конкуренция и среда за търговия цените на бензините, особено на дизеловото гориво да не е на предпоследно или последно място в ЕС. Така че има очевидно върху какво да се работи, но това не е замразяване, а по-скоро създаване на условия за конкуренция.“

Асоциацията на индустриалния капитал и Българската академия на науките подписаха споразумение за сътрудничество. Чрез него научният потенциал на академията ще може да се ползва по-успешно от бизнеса. Васил Велев обясни, че могат да се правят поръчки в определени сектори за изследвания, които да са финансирани от бизнеса или съвместно екипи на предприятията и академията да кандидатстват за проекти по европейските програми.