Няма забрана велосипедистите да карат в планината, заяви пред Дарик шефът на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева от ГЕРБ. Преди десетина дни група от велоклубове разпространиха писмо до медии, в които се казва, че с промените в закона за горите се налагат твърде строги ограничения за любителите на планинския велотуризъм.

Законът за горите се гласува на второ четене от парламента вече трета седмица. Десислава Танева, каза че ограниченията за движение в гората са наложени единствено за моторни превозни средства и каруци. Ето какво каза още депутатът от ГЕРБ:

„По член 149 има забрана за движението на пътни превозни средства и езда по обозначени туристически пътеки освен когато туристическата пътека не съвпада с горски път или е част от обозначено трасе специално за такива превозни средства. Този текст по никакъв начин не забранява достъпът на велосипедистите до гората. Текстовете, които регламентират изобщо достъпа на различни превозни средства, другото особено популярно беше с АТВ-тата. С чл. 148 и 149 ние практически направихме определение, с което дефинирахме точно какво означава товарно превозно средство, пътно превозно средство, а за пътно превозно средство има определение и в Закона за движение по пътищата, така че да има ред за достъп в гората. Но специално за велосипедистите няма такава забрана. Могат да се движат без специален режим на достъп за гората, какъвто има за други превозни средства.“

В същото време депутатите одобриха и текст от закона за горите, с който налагат забрана за строеж и смяна на предназначението на заменени горски масиви. Заменките се разследват от Европейската комисия, която трябва да установи дали са били осъществени като държавна помощ. Досега забраната беше наложена с мораториум, който се заменя с промените в закона.

"Като правен начин няма как да върнем сделките и затова забраняваме изключването им от горския фон и застрояването, така макар и заменени, те ще си останат гори", коментира Десислава Танева от ГЕРБ.