Милиони държавни пари са потънали при разпродажбата на тръби на ВиК Добрич на скандално ниски цени по времето, когато управител на дружеството е Радослав Русев, който вчера беше назначен за зам.-министър на МРР в служебното правителство, показа проверка.

Още на 1 юли 2013 г. в качеството му на депутат от Добрички регион Явор Гечев обявява на пресконференция, че е получил сигнал за масирано изнасяне на всевъзможни метали за скрап от ВиК – Добрич. По това време дружеството се управлява от Радослав Русев. Заповедта му за назначаване като управител на ВиК – Добрич е от октомври 2012 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Въпреки очакванията той не успява да стабилизира закъсалото държавно предприятие и добричлии остават без вода през ден заради аварии във водопроводната мрежа.

Според сайта "Добруджанска трибуна" жителите на Добрич свързват управлението на Радослав Русев само с масовото завеждане на съдебни процеси срещу длъжници, по които от ВиК-Добрич са ангажирали софийска адвокатска кантора, която обира приходите от хонорари за делата.

Според Явор Гечев заради безразборната търговия на тръби може да пропадне проектът за воден цикъл на Добрич. Той определя като безотговорност продаването на тръбите от магистралния водопровод от Дунав, който стига до Добрич. Това съоръжение можеше да се използва за напояване, а вместо това го продават за скрап, възмутен е Гечев. Според него доказаната щета за държавата е 77 млн. лв.

Подобна схема с разпродажба на съоръжения за вторични суровини имаше "Напоителни системи", пише "Сега". Собственикът Министерството на земеделието и храните по времето на Мирослав Найденов разпродаде тръби за скрап, с мотива, че така се събират средства за поддържане на дружеството. През октомври 2013 година Софийската районна прокуратура повдигна обвинения за неизгодна сделка и помагачество при сключването й на трима бивши членове на борда на директорите на дружеството "Напоителни системи".

Според разследващите Стайко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски са ощетили фирмата, продавайки през Софийската стокова борса 2000 тона тръби на цени, далеч под реалната им стойност. Първо са продадени 500 тона на цена 200 лв. за тон, а след това още 1500 тона срещу 270 лв.

Според прокуратурата държавната фирма е загубила от това, тъй като освен че е продала тръбите си на ниска цена, е платила и за демонтажа им, с което допълнително е занижила продажната цена. Разследващите изчисляват, че разходите за демонтаж и транспорт са били около 3 млн. лв. След като тази сума се извади от общата печалба от продажбите, се оказва, че тръбите са дадени срещу 130-160 лв. на тон, сочи разследване на вестник "Сега".

Оказва се, че МРРБ е продавало на доста по-ниска цена от колегите си в земеделието, а именно - около 130 лв. на тон, по информация на самото министерство. Чрез борсов посредник то продава 12 892 тона тръби, окачествени като старо желязо. Общата им дължина е малко над 48 км, част от магистрален водопровод на територията на Добрич и Силистра.

Купувачът на тръбите "Стийл Трейд България" е платил за близо 13 хил. тона старо желязо 1.3 млн. лв., което прави по около 100 лв. на тон. Как е определена тази цена остава в сферата на мистиката.

При оценяването на тръбите според едни експертизи те са с дебелина 12 мм, според други 10 мм. Така играта с продавания тонаж става съвсем сложна, а теглото им намалява с близо 2 хил. тона. Сделката е сключена за по-тънкия вариант на тръбите и фиксира теглото им на 12.8 хил. тона. Ако се отчете 17% овехтяване, излиза, че трябва да се продадат вместо 14 хил. тона 11.8 хил. тона. Тук има още един много интересен детайл.

Преди изготвянето на оценката от октомври 2012 г. добричкото ВиК изпраща във варненска лаборатория за изследване части от продаваните тръби. Резултатите категорично показват, че те са с дебелина 12 мм. Защо това не е взето предвид при изготвяне на втората експертиза, не е ясно.

БГНЕС напомня, че вчера от МРР съобщиха, че прокуратурата е разпитвала Радослав Русев. Сигналът за нарушенията на бившия шеф на ВиК-Добрич е подаден от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева. МРР е принципал на добричкото водно дружество.

Според проверка в отчета, който Радослав Русев е представил пред регионалното министерство са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич. Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн. лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. Загубите на вода пък са 84%, при средно за страната 50-60 %, показват още проверките на контролните органи.

Русев също така не е направил нищо за подобряването на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото водно дружество, сочи още проверката.

От МРР заявяват: "Радослав Русев е давал показания пред прокуратурата в качеството си на бивш управител на ВиК Добрич като свидетел по цялостна проверка на дружеството за периода 2010 – 2013 г. В рамките на този четиригодишен период Русев е управлявал ВиК Добрич за девет месеца - ноември 2012 – август 2013. Проверките не са довели до повдигане на обвинения към Русев".