Върховният съд на Исландия разпореди на платежните системи Visa, MasterCard и PayPal да отблокират превеждането на дарения към сайта WikiLeaks. Трите компании спряха притока на средства към сайта за разкрития през 2010 година, за което бяха дадени на съд.

 

Делото приключи с присъда, според която исландския клон на Visa трябва да възобнови възможността за преводи на дарения към сайта, в противен случай трябва да плаща глоба от $ 6 820 на ден. Тя е вече потвърдена и от върховния съд в северната държава.

 

В съобщение до медиите Жулиан Асанж, който ръководи WikiLeaks, благодари публично на Исландия за това, че не позволява на влиятелни финансови компании като Visa, ръководени от Вашингтон, да заслепяват хората и да ги оставят в неведение по важни теми.

 

Асанж изразява увереност, че и Европейската комисия ще признае икономическата блокада над WikiLeaks като незаконна и налагаща цензура върху свободата на пресата и свободата на политическо изразяване в Европа.

 

WikiLeaks е завел формален иск пред Европейската комисия за това, че VISA и MasterCard държат заедно 95% от пазара на платежни услуги в Европа, което е налагане на доминантна позиция, изкривяваща пазара и нарушаваща конкуренцията.

 

Междувременно сайтът води съдебни дела и в други страни, където даренията през електронните системи са блокирани. така единствената възможност за издръжка на сайта, който разкрива неудобни истини, е чрез директни дарения или чрез посредничеството на дарителски фондове, които набират средства целево за WikiLeaks.