Vivacom финализира сделката за 50% от Национално управление „Радио и телевизионни станции” /НУРТС/ с Mancelord Limited, съобщиха от компанията. Окончателният договор за продажбата е вписан в Търговския регистър.

Целта на сделката е НУРТС да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване  в България  и  в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб.

От Vivacom допълват, че националното управление ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа, за да осъществи своята стратегическа програма за инвестиции, свързана с въвеждането на цифрово телевизионно и радио излъчване, както и за разработване на нововъведения в своята цифрова инфраструктура.

Компанията припомня, че според изискванията на Европейския съюз всички държави - членки трябва да прекратят напълно аналоговото телевизионно излъчване до края на 2012 г. България също е поела ангажимент да спази този срок. За да може това да се случи,  е необходимо изграждането на инфраструктура, която да направи излъчването чрез новата технология възможно.

През юни сделката беше одобрена последователно от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ и Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/.