Българската компания Vivacom избра гигабитовите пасивни оптични мрежи (GPON) за да ускори скоростта на доставка на широколентов интернет за клиентите си.

 

Решението е предоставено от Alcatel-Lucent и позволява пренос на видео с висока резолюция, 3D телевизия и интерактивни игри, мултимедийна комуникация, онлайн публични услуги, комуникации от типа машина-към-машина и съдържание, създавано от потребителите съобщиха от телекомуникационния оператор.

 

След внедряването на новото оборудване, Vivacom ще бъде в състояние да осигурява широколентови услуги със скорост 100 Mbps на клиенти в градовете София, Варна и Пловдив, още през 2012 г.


Очаква се общо 1 млн български домакинства да се възползват от по-високите скорости на свързване, както и повишената надеждност на услугата, като в същото време Vivacom ще намали оперативните си разходи.

 

Към края на 2011 г. в България са били регистрирани близо 1.2 млн. потребители на широколентов интернет, като една трета от тях са абонати на DSL услугата на Vivacom.

 

Компанията обяви през юни 2011 г., че планира да инвестира 600 млн. евро в оптична мрежа, базирана на технологията FTTB /fibre-to-the-building – оптика до сградата/, с която да обхване 1 млн българските домакинства до 2014 г.

 

По-бързата връзка ще позволи на Vivacom да стъпи на пазара на интернет телевизия като IPTV и Quarto.