Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че американската рецесия вероятно ще приключи тази година, а следващата година ще започне възстановяването.

Работим по това. И мисля, че ще успеем да се стабилизираме, а рецесията ще започне да отминава към края на годината, заяви той. Началните признаци на икономическото възстановяване са вече очевидни, каза Бернанке в първото си интервю за медиите. Неговата преценка подкрепя тона на предпазлив оптимизъм, възприет от президента Барак Обама и неговите икономически съветници.

Това е икономическа война. Не сме спечелили все още. Водихме прекрасна битка, заяви Кристина Ромер, председател на Съвета на икономическите съветници на Белия дом. Тя обеща, че "много скоро" ще бъде предложено да се изчистят "лошите заеми" на американските банки.

Бернанке предсказа, че повече няма да има фалирали големи банки, но призова политиците във Вашингтон да покажат волята, която е необходима за възстановяването. Той предупреди, че светът е бил "много близко" до финансов разпад миналия септември преди правителствената намеса и подчерта, че много зависи от коригирането на банковата система. На въпроса дали е избегнато повторение на Голямата депресия от 30-те години на миналия век, Бернанке отговори: "Мисля, че избегнахме този риск".

Източник БГНЕС