Вятърната енергия в момента е най-евтината, която се произвежда в Германия и Великобритания, дори и без държавни субсидии. Това сочи нов анализ на Bloomberg New Energy Finance.

За първи път възобновяем енергиен източник предлага конкурентна на традиционните горива цена в икономики от Г-7.

За да оцените новината, трябва да разберете какво е коефициент на полезно действие. Това е процентът на използване на максималния потенциал на електроцентрала, който се постига с течение на времето.

Да вземем за пример соларен парк. Слънцето не свети през нощта и дори понякога през деня, като енергията варира с времето и сезоните. Така че един проект с капацитет от 100 мегаватчаса може да произведе само 20 за година. Т.е. соларната централа би имала КПД от 20%.

Едно от основните предимства на електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, е, че те не зависят от измененията на климатичните условия. Така един ТЕЦ, работещ с природен газ, може да постигне КПД от около 70%.

Тук се сблъскваме с друг феномен. Колкото повече ВЕИ централи има в дадена страна, толкова по-малко тя се нуждае от такива, работещи с изкопаеми горива. При това цената на тока от тях след първоначалната инвестиция е близка до нулева.

Разбира се, необходими са и т. нар. балансиращи мощности, които да компенсират ефекта от промените в климатичните условия. Но ако се използват местните разлики в климата, това може да стане и с вятърни централи.

Икономическите предимства на вятърната и слънчевата надхвърлят цената на енергията. И все пак трябва да се отбележи, че в последните години новите проекти за атомни, въглищни и т.н. електрически централи постоянно поскъпват. В същото време има трайна тенденция на поевтиняване на първоначалната инвестиция и увеличаване на ефективността при новите соларни и вятърни паркове.