Водещи фигури от управляващото мнозинство упорито се опитват да отклонят вниманието на обществото към нов "враг" - банките. Старт на кампанията даде зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев, който обяви, че партията му има пакет от мерки за защита на заемополучателите, които са закъсали с кредитите и губят жилищата си.

Вчера Изпълнителното бюро на БСП обсъди темата и оттам излезе новината, че социалистите ще пишат нов закон за ипотечните кредити. След заседанието идеите бяха изложени от депутата Румен Гечев, който обясни, че банките са подвеждали хората с агресивни кампании и трябвало да си поемат риска от лошите заеми.

В понеделник бившата управителка на област Смолян Дора Янкова обясни, че "в банките има много добре охранявани пари с много високи лихви, а ние ходим бедни и икономиката не върви".

"Хората са гневни, трябва бързо да бъде намерено решение", коментира Янкова, която сега е червена депутатка.

Хаотичното поднасяне на идеи и нахвърляне на намерения повече прилича на панически опит на управляващите да имитират загриженост и едновременно с това да пренасочат недоволството на гражданите от политиците към лошите банки. Още повече че самите управляващи признават, че част от мерките, които лансират, може да предизвикат оскъпяване на заемите, защото банките ще бъдат принудени да вдигат лихви и такси.

Йордан Цонев, шеф на бюджетната комисия в парламента, вчера обяви, че лично той ще работи и през ваканцията и че "имаме различия с търговските банки, но в следващите 30 дни ще има добри новини". Той обясни, че се въздържа да споделя детайли за подготвяните промени, тъй като първо искал да ги осъди с банките.

Една от идеите на Цонев е, ако закъсал кредитополучател престане да плаща вноските си и се стигне до продажба на ипотекирания имот, дългът му да се смята за погасен дори ако получената сума е по-малка от задължението. Експерти вече обясниха, че това по-скоро ще навреди на клиентите на банките, тъй като трезорите ще понесат загуби и ще се опитат да ги компенсират с по-високи лихви и такси.Вчера и БСП лансира същата идея като своя.

"В силното икономическо време на хората се предлагаха много щедро кредити, дори не се анализираше тяхната финансова стабилност. Какво правим сега с хората, които си отглеждат децата, с хората, изпаднали в криза, с безработните, които имат отношения с банкова институция?", коментира соцдепутатката Дора Янкова по БНР. Лидерът Сергей Станишев обясни пред изпълнителното бюро, че ипотечните кредити са важен икономически и социален проблем.

"Има редица проблеми на пазара на недвижимост, които утежниха положението на редица семейства", каза Станишев и посочи, че ще се търси дискусия с банковия сектор, за да се облекчи ситуацията за много семейства.

"Подчертавам, че парите, които банките предоставят на кредитополучателите си, също са наши пари. Банките оперират с чужди пари, носят отговорност за тези пари, те гледат да балансират. Но в същото време дисбалансът е в този момент, че когато банката отпусне ипотечния кредит, тя трябва да калкулира и риска в движението на цените, особено когато те са надолу. Рискът в този случай е изцяло за сметка на получателите на ипотечни кредити. Балансът трябва да бъде възстановен. И когато банките отпускат кредити, да бъдат така добри, да калкулират този риск, да се защитят интересите и на хората, и на банките", коментира Румен Гечев, който бе вицепремиер по икономическите въпроси в кабинета на Жан Виденов. Гечев призна, че банките ще трябва да включат в лихвата по-високия риск, и че това може да "повлияе на лихвения процент".

Депутатът намеси и алчните строителни фирми, които "подлъгали хората".

"Има разлика между ипотечни кредити с акт 16 и без акт 16. Много са семействата, които са купили жилища на зелено. Банките имаха активни кампании, зарибяваха пазара, продаваха на зелено заедно със строителите. Някои строители стигнаха до фалит от лакомия. Тези фирми от лакомия започват 3-4 строежа едновременно и тук банките безотговорно са отпускали кредити на подобни инвеститори", допълни Гечев.

Нaмерения

В програмата премиера Орешарски е записано приемането на закон за личния фалит, който ще позволи да се заличават борчовете на длъжници, които нямат никакви активи, а вицепремиерката Даниела Бобева обеща да работи за създаването на нарочен орган, който да решава спорове между банките и техните клиенти.

Румен Гечев обясни, че БСП щяла да предложи намаляване на наказателната лихва при предсрочно погасяване на жилищни заеми. Засега обаче мерки на управляващите са само обещания, а според Гечев проект на закона за ипотечните кредити можел да се появи не по-рано от края на годината.