Пред ново предизвикателство се изправя испанският финансов министър Елена Салгадо. Днес тя ще представи проектобюджета на страната за следващата година и отново трябва да убеждава инвестиционната общност, че Мадрид няма да се изправи пред банкрут.

Салгадо коментира, че нови мерки за стимулиране на икономиката едва ли ще са необходими и огромният бюджетен дефицит на страната ще бъде свиван по план – от 11% от Брутния вътрешен продукт /БВП/  до 6 на сто от БВП през 2011 г. Според нея, орязването на заплатите в публичния сектор и замразяването на пенсиите вероятно ще започнат да проявяват ефекта си скоро и той ще е доста по голям от евентуалното повишаване на данъците за гражданите с по-високи доходи.

Елена Салгадо отстоява прогнозата си, че следващата година испанската икономика ще нарасне с 1.3 процента – двойно повече от очакваните от Международния валутен фонд /МВФ/ 0.6%.

Премиерът Хосе Луиз Родригез Сапатеро има огромното желание да докаже, че успешно ще се справи с дупката в държавните финанси и съживяването на икономиката от рецесията, в която Испания навлезе през втората половина на 2008 г.

Инвеститорите са скептични, тъй като се съмняват дали испанското правителство ще предприеме всичко обещано, или ще отиде толкова далеч, колкото пазарите поискат. На някои анализатори им се струва, че властта в Мадрид прави минималното, за да успокои пазарите.

Малко преди 14 ч. местно време испанският финансов министър ще представи проектобюджета за догодина пред кабинета, който трябва да даде своето одобрение. До 30-ти септември документът трябва да бъде предаден на парламента, който ще го гласува през следващия месец. Bloomberg