На 18 юли миналата година, в 9:23 часа брюкселско време, хакери са атакували пощата на президента на Съвета на Европейския съюз, Херман Ван Ромпой. Атаката е продължила 14 минути. Така хакерите са получили достъп до информация за спасителния план за Гърция, съобщава Bloomberg.

 

След 10 дни хакерите са се завърнали и са получили достъп до вътрешните комуникации на служители на ЕС в секторите икономика, сигурност и външна политика. Досега двата пробива не са били докладвани.

 

Според експерти, цитирани от Bloomberg, става въпрос за една от най-големите и най-натоварени хакерски групи в Китай.

 

Разследване е установило, че над 20 големи международни компании и организации са били обект на атаки от групата. Целите са били маркетингови планове, технологии, икономически политики и друга секретна информация. Сред обектите на атаките са и адвокати, водещи дела за интелектуална собственост срещу китайки износители и енергийна компания, която се е подготвяла да стъпи в Китай.

 

Пред Bloomberg, експерти заявяват, че откраднатите номера на кредитни карти и хакването на сайтове са само върхът на айсберга.

 

Според доклади, публикувани от WikiLeaks, китайските хакери се ползват с подкрепата и работят в сътрудничество с Китайската народна освободителна армия.