Защо един актив може да е по-малко рисков за вас, но за друг инвеститор да носи опасност от значителни загуби? Кои финансови инструменти са по-несигурни в момента - тези с фиксиран доход, или акциите? Отговорите на тези и още въпроси потърсихме от Лиляна Маринова, риск мениджър в Управляващото дружество КД Инвестмънтс, която гостува в предаването ИконоМикс по Дарик радио. 

Вие сте сертифициарн риск мениджър, с какво точно се занимавате?

Аз съм финансов риск мениджър. Тоест занимавам се с финансови рискове и по-конкретно с рисковете, свързани при инвестирането в ценни книжа. Всъщност това е процес, при който се определя какви са рисковете от дадена инвестиция, измерват се количествено и се управляват в зависимост от конкретните инвестиционни цели. 

Как измервате риска? И на какво мерите риска?

Най-добре е първо да дефинираме понятието риск. Наистина повечето хора разбират риска като синоним на загуба, или възможността за реализиране на загуби. И в тесен смисъл това е така. Но в по-широк смисъл рискът – това е вероятността реално постигнатият резултат от една инвестиция да е по-различен от очаквания.

Т.е. ако вие очаквате да спечелите 1 000 лв. от дадена инвестиция, а в крайна сметка печалбата ви е 700 лв., вие сте поели риск и той се е реализирал в тази разлика от 300 лв, която условно ще нарека „загуба”.

Ако пък печалбата ви накрая е 1 500 лв., това също означава, че сте поели риск, но резултатът от поемането на този риск е бил благоприятен и сте направили една допълнителна печалба от 500 лв. В този случай рискът се разглежда като възможност.

И сега да се върна на въпроса ви за това как се измерва риска.

Измерването става с помощта на статистико-математически модели, с които определяме количествено с колко може да се разминава крайният резултат спрямо очаквания, при определена предварително зададена вероятност. Следователно тук има два ключови момента – очаквана загуба и вероятност за реализирането й.

Например за дадена инвестиция вероятността да загубите 1 000 лв. може да е 50%, а за друга очакваната загуба може да е 1 млн. лв., но вероятността това да се случи може да е по-малка от една стотна от процента. В този случай втората инвестиция е по-малко рискова.

А на какво измерваме риска – това ще стане ясно като изясним различните видове риск. Основните видове риск при инвестициите в ценни книжа са пазарен, кредитен и операционен.

Основният риск на един добре диверсифициран портфейл, т.е. включващ широк кръг от различни активи с ниска взаимозависимост помежду им, е пазарният риск. Той от своя страна се дели на ценови, лихвен и валутен, като това са рисковете от трите различни пазарни фактора – цените на финансовите инструменти, лихвените проценти и валутните курсове.

След пазарния идва кредитния риск. Кредитният риск е характерен за инструментите с фиксиран доход и представлява рискът от неплащане на дължимата сума. Той е пряко свързан с финансовото състояние на издателя на ценната книга.

И накрая, операционният риск произтича най-общо от самия процес на инвестиране, от вътрешни и външни за него фактори, и не е свързан с финансовите характеристики на инвестиционните активи.

В момента кои инвестиционни активи са по-рискови?

Това зависи от апетита за риск на инвеститорите, т.е. колко риск са склонни да поемат. Един актив, който е прекалено рисков за даден инвеститор, може да се окаже недостатъчно рисков за друг. По принцип най-рисковият клас активи, т.е. тези, при които колебанията в цените са най-големи, са суровините и акциите.

Тъй като сега обаче преобладават положителните очаквания на пазарите на ценни книжа,  по-голям риск в момента носят инвестициите в инструменти с фиксиран доход, в смисъл че доходът, който те носят може да бъде по-нисък от очаквания, тъй като инвеститорите са повишили своите очаквания.

Колко такива сертифициарни риск мениджъри има в България?

В България не мога да ви кажа, но със сигурност са малко на брой. В цял свят към септември миналата година има над 24 000 притежатели на такъв сертификат в 90 държави.

От 2008 година е открит и тест център в България, след което популярността на този вид професионална квалификация се засили. Така че хората, които имат интерес в областта, могат да положат изпита тук, в София, което значително намалява операционния риск, свързан с явяването на изпит в друга страна :)

Какви показатели следите и каква информация да търсят инвеститорите, за да определят дали един актив е рисков?

Рисковите показатели са много и най-различни и няма универсален показател за измерване на риска. Едни показатели ви дават отговор на едни въпроси, други – на други въпроси. Несъмнено обаче най-разпространеният и най-често използваният показател за риска – това е стандартното отклонение и неговата модифицирана форма, т.нар. стойност-под-риск или VaR (Value-at-Risk).

Стандартното отклонение ви дава информация за средното отклонение нагоре и надолу спрямо очакваната стойност на вашата инвестиция, и колкото по-високо е стандартното отклонение, толкова по-рисков е разглежданият актив.

Ние имаме виртуален портфейл. Какво ще ни посъветвата за него, той рисков ли е?

Основно правило на модерната портфейлна теория е, че важен е не толкова отделният риск на  активите в портфейла, колкото връзката между тях. Т.е. един портфейл може да се състои от много рискови активи (какъвто е случаят с вашия портфейл, тъй като суровините по принцип са най-рисковият клас активи, следван от акциите), но ако корелацията между тях е ниска или обратна, т.е. цените им не се движат в една посока или пък се движат в противоположни посоки, то това значително намалява общия риск на портфейла.

Така че независимо от факта, че във вашия портфейл липсва цял инвестиционен клас на инструментите с фиксиран доход (облигации), той е добре диверсифициран, между два вида активи с ниска до отрицателна корелация (по принцип суровините имат много ниска или отрицателна корелация с всички останали класове активи). Освен това суровините са и добра застраховка срещу инфлацията, така че вашият портфейл е сравнително защитен срещу инфлационен риск.

От друга страна е добре да имате предвид концентрацията към един емитент.

Например 5 от 13-те ETFs във вашия портфейл са издадени от инвестиционната компания iShares – и макар че ETFs са по същество борсово търгувани индексни фондове, е добре да проучите предварително какво стои зад тях  и дали експозицията към индекса, който следват се постига чрез реални инвестиции или чрез  изкуствено пресъздаване с помощта на деривати, което генерира допълнителен контрагентен риск. Друг риск при ETFs е, че тяхната цена се формира на пазара, от пазарното търсене и предлагане на съответния ETF, и съответно представянето им може да се различава значително от фактическото представяне на индекса, който отразяват.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!