Дигите, които бяха изградени в сръбската столица Белград, издържаха на натиска на речните води през тази нощ, но и днес Балканите остават мобилизирани в очакване на ново покачване на нивото на река Сава.

 

Властите са в повишена готовност след едноседмичните наводнения, при които в Сърбия и Босна и Херцеговина загинаха най-малко 47 души. Над 1,6 милиона души пък бяха засегнати от стихията.


В момента река Сава представлява основната заплаха за земите от Хърватия до Белград, където реката се влива в Дунав. Ситуацията е особено усложнена в Шабац, Сремска Митровица и Белград, както и в босненския град Ораше.


Увеличава се и нивото на река Дунав в Сърбия. Нивото на реката в района на Земун, Панчево и Смедерево постоянно се покачва и се очаква до 22 май да достигне критичните граници. Щабът за извънредни ситуации в Смедерево призова местните рибари в Орешац и Металор да следят нивото на реката и навреме да се евакуират.


В Обреновац спасителите успяха да задържат водите около електрическата централа „Никола Тесла”, която осигурява 50% от електрозахранването на Сърбия. Над 30 хиляди души са евакуирани до момента в страната, като 13 600 от тях са изселените от Обреновац.


Щетите от наводненията в Сърбия ще надхвърлят 174 млн. евро. Министърът по евроинтеграциите Ядранка Йоксимович заяви, че през следващите дни ще бъде направена официална преценка на щетите, за да може да бъдат поискани пари от еврофондовете. „Щетите в момента са над 174 млн. евро или над 0.6% от БВП на страната”, заявила Йоксимович.


В Босна и Херцеговина бяха евакуирани над 100 хиляди души. Министърът на външните работи на страната Златко Лагумджия подчерта, че такъв брой бежанци не е имало от времето на войната през 1992-1995 година.

 

По-рано той съобщи, че около една четвърт от четиримилионното население на Босна и Херцеговина нямат достъп до чиста вода. Над 100 000 жилищни сгради са разрушени, нанесени са сериозни щети на пътната инфраструктура. Много населени места остават под заплаха от разливания на реки и свлачища. /Фокус/