Продажбите на дребно в еврозoната за нараснали с 0.5% през октомври, на месечна база, според публикувания днес доклад на Евростат. Данните за септември са възходящо ревизирани до ръст с 0.1%.

 

През октомври, но на годишна база, продажбите на търговците на дребно във валутния съюз са се увеличили с 1.8%.

 

Най-голям ръст за месеца е регистриран на германския пазар, където повишението спрямо предходния месец е 2.3%, в Белгия е отчетено увеличение с 1.4%, в Швеция с 0.9%, докато в Словакия има спад с 2.8%, също голямо понижение има в Латвия – 1.7%.

 

Спрямо октомври миналата година продажбите на храни, напитки и тютюн са нараснали с 2.0% в еврозоната и с 1.1% в ЕС. Продажбите без тези на храни пък са се покачили респективно с 2.1% и с 3.1%.

 

От страните в ЕС, включени в статистиката продажбите на дребно на годишна база са се покачили в 10, намалели в 7 и остават без промяна в Ирландия и Великобритания. Най-голямо увеличение е отчетено в Полша - 12.8% и в Белгия - 9.4%, а най-голям спад е регистриран в България - 4.8% и в Словакия - 3.7%.

 

От данните ясно се вижда, в кои икономики от ЕС възстановяването от кризата вече е започнало и в кои още предстои. Проучването отчита приходите на магазините на дребно, включва трайни и нетрайни стоки и е реален индикатор за потребителските разходи и съответно за състоянието на вътрешните пазари на отделните страни.