Военен самолет МиГ-29 е паднал в нива между пловдивските села Голям Чардак и Царимир. Двамата пилоти са катапултирали, съобщи за Дарик областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Екипажът - майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, са в добро здравословно състояние. Няма и пострадали цивилни граждани в района на инцидента.

На мястото е пристигнал военен хеликоптер, който е откарал двамата пилоти във Военна болница - Пловдив. По непотвърдена информация капитан Петър Методиев е с фрактура на два прешлена. Рентгеново изследване ще установи дали се касае за спукване или счупване на прешлените.

Екип от психолози ще разговаря с двамата пилоти заради стреса, които са преживели по време на катапултирането.

"10.35 ч., при излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ-29, възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км източно от с. Голям Чардак", информират от Министерството на отбраната.

Инцидентът е станал по време на тренировъчни полети във връзка с утрешното авиошоу в авиобаза "Граф Игнатиево". Всички планирани полети са отменени. Насроченият за петък ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен. Американските пилоти няма да отменят планираните летателни тренировки.

Най-вероятно се е запалил един от двигателите. Преди полета самолетът е минал технически преглед. Катастрофиралият МИГ-29 е произведен през 1989 г.

Според очевидци изтребителят е прелетял много ниско над село Царимир, като пожарът в задната част на самолета се е виждал от далече.

Благо Стайков, кметът на село Голям Чардак разказа пред Дарик, че хората са видели самолетът как е паднал, отишли в кметството и се обадили на тел. 112.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов е бил на командната кула на летище Граф Игнатиево, за да наблюдава тренировъчните полети и е видял пожара, избухнал още при излитането. Това съобщи самият той пред журналисти на мястото на катастрофата.

Пилотите са действали напълно съзнателно, като са катапултирали на това място и са избегнали две села - Голям Чардак и Царимир. Това заяви при пристигането си на мястото на инцидента министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите му, да бъдеш летец е най-опасната професия. Ангелов каза, че от Министерството на отбраната действат напълно прозрачно и в момента, в който приключи следствието на Военна прокуратура, резултатите ще бъдат оповестени.

Министърът е забранил всички полети на българските военновъздушни сили в цялата страна, освен ако не се налагат спасителни акции.

Преди 13 години в района на Съединение, на 2 юни 1999 г., при село Драгомир военен самолет се самозапали и 2 пилоти на борда загинаха.