Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen AG е близо до финализиране на сделката по закупуването на Porsche SE.

 

В момента Volkswagen притежава 49.9% от акциите на Рorsche. Сега автогигантът, базиран във Волфсбург, преговаря за закупуването и на останалите 50.1% от капитала на компанията за спортни коли.

 

За сега няма информация, колко точно ще плати Volkswagen за акциите на Рorsche. Историята на опитите за поглъщане между двете дружества е дълга. През 2008 г. Рorsche се опита да придобие мажоритарен дял във VW, но под натиска на кризата продаде закупените акции.

 

След това ръководството на VW реши да предотврати нови спекулативни действия от страна на Рorsche, като придобие целия пакет от акции на производителя на 911.

 

По предварителни оценки цената на придобиването се изчислява на около 3.9 млрд. евро. Предстои и получаване на одобрение от антимонополните органи в Германия.

 

Volkswagen отчете рекордна печалба от 15.79 млрд. евро за 2011 г., което е два пъти повече в сравнение с предходната 2010 г.

 

През 2011 г. компанията е продала над 8 млн. автомобила, което представлява ръст от 14.7%. Постигнатите резултати позволиха на Volkswagen да изпревари основния си конкурент - японския автомобилен концерн Toyota, и да се нареди на второ място по продажби в света след американския автомобилен гигант General Motors.