По целия свят пазарите треперят и това дава на инвеститорите впечатление за големите рискове, които дебнат отвсякъде. Нормално те бягат към по-сигурните активи - облигации, злато, пари в брой. Но дали този път в тези финансови турбуленции няма и по-умен начин да оцелееш, пита Кристофър Уилямс в публикация за Barron's. Ако преодолеем икономическата склероза, инфектирала Европа и Съединените американски щати, ще ни просветне правилното решение, а именно: Купувай акции от развиващите се пазари.

Един от първите сигнали за това идва от валутните пазари. Погледнете валутите на тези страни и ще видите, че през последните седмици те се удържаха впечатляващо стабилни спрямо валутите на развитите икономики. Бразилският реал, например, поскъпна с 0.5% към долара през миналата седмица, а от началото на годината се движи с 4% напред.

Втори аргумент за действие на развиващите се пазари дават показателите на държавните бюджети. Азиатските страни например показват големи излишъци в текущите си сметки и значителни валутни резерви. Всичко това е резултат на политиката им по стабилизиране на икономиките след кризата от 1997 - 1998 година. За разлика от развитите страни, те дълги години спазваха финансова дисциплина, контролирайки разходите си и ограничавайки задълженията си.

Бърз поглед към фондовите борси в развиващите се страни също дава мотив за покупки. В момента те са на 20% под пика си от месец май 2011 година и се търгуват на 12.6 пъти от размера на очакваните приходи спрямо 14.4 пъти P/Е на развитите пазари, според индекса MSCI World index. За тази цена ти получаваш ръст на Брутния вътрешен продукт средно от 6.3% и ръст на печалбите от 13%, което е доста над минималните, очаквани за страните от Европа и САЩ.

За инвеститорите, настроени авантюристично, сега е моментът за покупки. Силната волатилност на пазарите може да доведе до по-рязък спад при акциите, преди те да поемат нагоре. Развиващите се пазари са по-малки и по-нисколиквидни, така че не е трудно да се опариш лошо там. но пък компаниите са по-печеливши, по-бързоразвиващи се и евтини, спрямо техните аналози от развитите страни. Може би именно сега развиващите се пазари са около дъното си. Което е по-интересно - те се задържаха далеч по-добре от развитите държави при турбуленциите от миналата седмица.

Изброявайки причините, поради които сега е моментът за покупки, авторът на анализа посочва и рисковете, които следва да бъдат взети предвид от авантюристично настроените инвеститори. Експортните икономики като Южна Корея, Тайван и Китай ще бъдат силно засегнати ако САЩ изпадне отново в рецесия. Това пролича по потъването с 6.2% на южнокорейския индекс Kospi миналия петък. Това бе най-големият еднодневен спад от 2008 година насам, а причината се крие в силната обвързаност на икономиката на тази държава с Китай. За там е предназначен 70% от износа, който задължително би пострадал, ако САЩ се върне към рецесия.

Инфлацията е другият голям риск, за който инвеститорите трябва да бъдат предпазливи. С вдигането на лихвите, което предприеха централните банки на Бразилия, Китай и Индия, може да се очаква, че икономиките на тези държави ще се охладят. Но пък от друга страна се очаква спад в цени на суровините, което ще намали разходите.

За да се споделят рисковете, авторът на статията съветва играчите да инвестират не самостоятелно, а през фондове и добавя статистика, според която през миналата година американските фондове за инвестиции са налели $ 96 млрд. в развиващите се пазари, по данни на EPFR Global. До месец юли тази година инвеститорите са изтеглили $ 12 млрд. от тези фондове, а в началото на месец август е имало голямо изтегляне на още $ 7.7 млрд. 

Облягайки се на подобни разсъждения, различни анализатори споделят оптимистични прогнози за развиващите се пазари. Според Джофри Денис до края на годината развиващите се пазари ще реализират 15 - 20% ръст. Пол Атууд добавя, че след 5 години развиващите се пазари ще изпреварят развитите.

И все пак не бива да се забравя, че под знаменателя на "развиващи се пазари" се поставят доста различни по своя характер държави. Изгледите за развитие на всяка от тях са различни. Така например от Бразилия се очакват 4% годишен ръст на БВП за тази година, от Китай -9%, а от Индия - 7%. Русия има да се справя освен със стандартните за всяка една държава проблеми, и с корупцията. Пакистан пък е нестабилен заради политическата ситуация.

Но въпреки тези различия обаче държавите от развиващите се свят имат нещо важно, което ги свързва, и то е растежът.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!