Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину в интервю за държавната телевизия изключи вероятността от фалит на страната, опровергавайки категорично сценариите за излизане на Гърция от еврозоната и връщането й към драхмата.

Папаконстантину изтъкна, че Гърция е била близо до спиране на плащанията, но, за щастие, навреме е бил задействан европейският механизъм за подкрепа, така че пред страната сега не стои въпрос за фалит.

Финансист номер едно смята, че мерките, договорени от Гърция с ЕС и МВФ, са достатъчни и че не са нужни допълнителни мерки за преодоляване на кризата. В замяна на тези мерки Гърция получи кредити на обща стойност 110 млрд. евро.

Той обаче препоръчва в следващите месеци данъчните служби в страната да бъдат преструктурирани.

Нашата цел е не само да осигурим приходите, но и да се справим с разходите, каза още Папаконстантину, като подчерта, че въпреки настойчивото искане на ЕС и МВФ за премахване на 13-та и 14-та заплата в частния сектор, правителството е успяло да ги спаси. Министърът добави, че в следващите години ще има известно задържане на заплатите в частния сектор, тъй като страната е в рецесия.

Във връзка с очакваната от правителството праватизационна програма Папаконстантину поясни, че кабинетът тотално ще преструктурира  компанията на гръцките железници ОСЕ и че част от нея ще бъде раздържавена. БТА