Ниската събираемост на приходите в държавната хазна е един от основните проблеми, които пречат да бъде запълнена дупката в бюджета. Даже в последните седмици финансовият министър Симеон Дянков постави ултиматум на шефа на данъчните Красимир Стефанов да подобри работата си, за да не се раздели с поста. В събота обаче на партиен форум „Предприемачи ГЕРБ” Дянков даде отсрочка – една година още без задължителна връзка на касовите апарати на фирмите със системата на данъчните. По този начин глътка въздух ще могат да си поемат 190 000 фирми с регистрация по ДДС, които трябваше да направят връзката си до септември. За останалите фирми, които са с по-ниски обороти, крайният срок бе март 2012 г. Според Дянков само аптечният бранш ще трябва да се съобрази със старите срокове.

 Още преди връзването на касовите апарати на бензиностанциите със системата на данъчните, всички – и бизнес, и правителство, бяха категорично убедени в предимствата на това начинение. Внедряването на връзката при бензиностанциите бе отразено шумно, като начало на един необратим и необходим процес, който в крайна сметка ще прекрати част от сивите практики и ситуацията, при която на 20 метра от някоя данъчна служба се продават цветя, кафе и вестници без касова бележка, вече няма да е пример за бизнес поведение в България.

И изведнъж: тихомълком финансовият министър Симеон Дянков заяви пред предприемачи на ГЕРБ, че мярката се отлага с една година с изключение на вносителите и търговците на лекарства. Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, коментира пред Дарик, че отлагането на връзката на касовите апарати с НАП не бива да означава отказ от нея.

Колев обаче бе категоричен, че за малкия и среден бизнес това е много важно решение, защото все още той не е готов технически и финансово да направи тази стъпка.

Финансовото бреме сега няма да нарасне за малкия и среден бизнес, който среща най-големи трудности със закупуването и инсталирането на нужните устройства, а за държавната хазна. Данъчните засега нямат официален коментар по темата. Неофициално Дарик научи, че от известно време се е подготвяла наредба, която да облекчи малкият и среден бизнес, но все още окончателни текстове няма.

В последното си участие в „Седмицата” по Дарик изпълнителният директор на данъчните Красимир Стефанов отговори на обвиненията за липса на инициативност именно с въвеждането на връзката между данъчните и фискалните устройства. Тогава Стефанов заяви, че има и записани предложения от страна на данъчните, които са представили възможността за връзка на касовите апарати на фирмите още по времето на миналото правителство. Когато кабинетът „Борисов” е дошъл на власт, данъчните са припомнили идеята и премиерът и Дянков са се съгласили, че трябва тази идея да бъде реализирана максимално бързо.

 Асоциацията на индустриалния капитал в България също претендира за авторството на идеята. Председателят й Васил Велев обаче бе категоричен, че сроковете, заложени в наредбата, не отговорят на възможностите, затова отлагането е правилно решение. Според Велев поетапното осъществяване на връзката между касовите апарати и НАП трябва да стане на базата на оборотите на фирмите.

Тези с по-малки обороти трябва да получат и по-дълъг срок за закупуване на нужната техника и преодоляване на техническите проблеми. Велев не се нае да коментира какъв трябва да бъде минималният оборот, при който връзката на касовия апарат с данъчните трябва да се осъществи по-бързо, защото за това е необходим специален математически модел.

На въпрос дали отлагането не е глътка въздух за сивия спектър, защото осъществяването на връзката на касовите апарати с НАП ще прекрати в голяма степен укриването на обороти, Велев отговори: „Ние от асоциацията правим това предложение поне пет години, тъй като има наши фирми в Сърбия и го видяхме там. Ние не сме против него, просто е нужно време. Никой не може да каже на слънцето да залезе в 12 часа на обяд”.

Така и никой представител на бизнеса не успя да обясни защо фирмите не са се подготвили, въпреки че сроковете бяха известни още от началото на годината. За най-малкия бизнес, който няма регистрация по ДДС, настоящите срокове са март догодина, а сега сме юни.

Остават и още въпроси – защо на данъчните им се взема основен инструмент за събиране на приходи именно в момента, когато търпят критики за ниската събираемост. И защо бизнесът, който непрекъснато сочи с пръст сенчестите практики, сега защитава отлагането на техния край.