Може да ви звучи твърде хубаво, за да е истина, но компаниите по света, които съкратиха работната седмица на своите служители до 4 работни дни, твърдят, че това води до по-висока производителност, по-висока мотивация и по-малко стрес. 

Скорошно проучване, проведено сред 3000 служители в 8 страни по света, показва, че повече от половината анкетирани биха могли да свършат задачите си за деня за около 5 часа, ако нямат прекъсвания. Но много от тях работят над 40 часа седмично, а 49% от участниците в допитването от САЩ твърдят, че са работили извънредно. 

"Много по-здравословно е и вършим по-пълноценна работа ако не сме преуморени", разказва Ян Шулц-Хофен, основател на базираната в Берлин софтуерна компания Planio, цитиран от Ройтерс. По-рано тази година той въведе 4-дневна работна седмица. По думите му производителността за 4 дни не е по-малка отколкото за 5.

"Когато имате 5 дни знаете, че разполагате с повече време, работите по-бавно и прекъсвате работата си по-често, например за да пиете кафе или да си пишете с колегите си", смята 36-годишният инженер. "Осъзнах, че когато имам 4 дни на разположение, работя по-бързо и трябва да бъда по-съсредоточен, ако искам да почивам в петък", допълва още той. 

Преди да преминат към 4-часов работен ден Хофен и служителите му са обсъдили различни възможности. Те са отхвърлили идеята за гъвкави часове защото това усложнява графика и са били против петдневна работна седмица с по-малко часове, тъй като по този начин пренатоварването от работа може да се върне лесно. 

Клиентите на компанията, които се обаждат в петък, чуват записано съобщение, обясняващо защо никой не е в офиса.

"Най-интересното е, че никой от нашите клиенти не се е оплакал от решението ни да работим 4 дни в седмицата. Те просто завидяха", споделя Хофен.

Новозеландската застрахователна компания Perpetual Guardian отчита спад в стреса и по-висока ангажираност на персонала след тестово въвеждане на 32-часова работна седмица по-рано тази година. 

Дори в Япония правителството насърчава компаниите да позволят да се почива в понеделник сутрин, въпреки, че други подобни мерки, които целят да убедят служителите да се възползват от повече почивка, в една от най-работохоличните страни в света, не работят.

Британският конгрес за профсъюзите (TUC) настоява в цялата страна да се премине към 4-дневна работна седмица до края на века. Предложението е подкрепено и от опозиционната лейбъристка партия.

"Това би намалило стреса от жонглиращия работен и семеен живот и би могло да подобри равенството между половете. Компаниите, които вече са го изпробвали, казват, че е по-добре за производителността и благосъстоянието на персонала", казва икономистът на TUC Кейт Бел.

"Хората започват да се връщат от 24-часовия цифров живот, който имаме сега и осъзнават, че психичните проблеми идват от това, че постоянно сме свързани с работата си", коментира Луси Грийн, експерт по тенденциите в консултантска фирма J. Walter Thompson. 

Рекламната агенция Grey New York, собственост на WPP, стартира програма през април, която позволява на служителите да работят 4 дни на седмица за 85% от пълната им работна заплата. Те смятат, че идеята им би могла да се приложи и в други страни по света, но не и в Америка.