„Слънцето и водата ни не са внос от Русия, а вятърът не духа само откъм Вашингтон, Берлин и Брюксел“ - тези думи стоят в отворено писмо до българския министър председател, изпратено до него от Българската фотоволтаична асоциация.

Асоциацията взема отношение във връзка с негативните коментари на Бойко Борисов от края на миналата седмица за инвестициите в „зелена енергия“. На среща с членовете на Американската търговска палата в България, Борисов заяви, че „България не трябва да бърза с въвеждането на нови мощности от възобновяеми енергийни източници“ - тъй като те са скъпи, а България е напреднала прекалено много в изпълнението на поетите в рамките на ЕС ангажименти.

България далеч не е изпълнила целите си относно ВЕИ към 2020 г. и със сигурност не е на първо място в Европа по реализиране на ВЕИ проекти – възразява Николай Газдов, председател на фотоволтаичната асоциация. Според Газдов, в най-добрия случай към настоящия момент страната ни е изпълнила индикативната си цел за 2011 г., а именно да има 11% дял на ВЕИ в крайното потребление на енергия. Целта за 2020 г. е 16% дял на ВЕИ.

Инвеститорите в зелена енергия трябва да знаят своите възможности и да спрат да натискат министрите и ДКЕВР в тази насока – каза Борисов след срещата си с АмЧам. Той дори обвини енергийните компании, че искат да инвестират предимно в зелени проекти – а не в големи проекти, тъй като зелената енергия се изкупува по 580 лв. за MWh, докато токът от АЕЦ Козлодуй идва за 42 лв. за MWh.

Възобновяемите технологии не са излишен лукс – отвръща фотоволтаичната асоциация в отвореното писмо. „Те са част от глобалната енергийна революция, която се случва в момента. През 2010 г. 62% от всички нови енергийни мощности в Европейския съюз са от ВЕИ – това е реалността днес. Ползите от ВЕИ са дългосрочни, тъй като се използва безплатен, местен ресурс, а експлоатационните разходи са константни за период от над 20 години“.

Най-силният аргумент на премиера е, че енергията от ВЕИ излиза по-скъпо на хората. „Интересът на българските граждани е да не се повишава постоянно цената на тока“. Бойко Борисов обърна внимание също и на това, че в момента технологиите са по-скъпи и елементите са вносни, а не се произвеждат в България.

Газдов твърди: „Напълно сте прав, че разходите за възобновяема енергия отиват на електромера на българския гражданин. Същото важи и за разходите по изграждане на големи енергийни проекти, както и за въглеродните квоти, които ще трябва да закупуват големите въглищни централи от 2013 г“.

Според фотоволтаичната асоциация, има една огромна разлика между ВЕИ и големите енергийни проекти и тя е, че ВЕИ дават възможност на българския гражданин да се превърне в малък енергиен производител.

„Всяко домакинство и всеки малък бизнес в страната може да произвежда енергия от ВЕИ. Това може да стане чрез малка вятърна перка, термопомпа или соларна система на покрива“ - твърди Газдов.

„Другият плюс е, че тези системи създават заетост в България и се монтират от местни компании. По този начин ползата за българската икономика е двойна – създават се устойчиви работни места и децентрализирано се произвежда (електро)енергия там, където тя е нужна“.