До 2014 г. контингентът ни в Афганистан ще бъде намален с три четвърти, съобщи военният министър Аню Ангелов след заседание на кабинета.

 

На него е одобрена стратегия за трансформиране на мисията ни, като ще започне поетапното намаляване на военнослужещите.

 

По време на заседанието е приет и проектозаконът за резерва на въоръжените сили, като наемането на т.нар. резервисти ще започне от догодина. Целта е те да заемат свободните места, които ще останат след съкращенията в армията.

 

Всички служители в държавните институции сами да поемат своята част от осигурителната тежест, а не това да става за сметка на бюджета, настоя финансовият министър Симеон Дянков.

 

Тази реформа ще засегне освен държавните служители, така и хората, които работят във вътрешното и военното министерство.

 

Военният министър Аню Ангелов заяви, че би подкрепил подобна промяна, само ако е сигурно, че доходите на военните служители няма да бъдат намалени.

 

Според него, на практика няма значение за бюджета на министерството дали парите ще се привеждат към НОИ директно от фонд работна заплата или от партидите на самите служители.

 

Анализът на ефектите от подобна реформа ще бъде готов утре, но ако се прибегне до нея, това ще стане в средата на годината, тъй като ще се наложи актуализация на бюджета, посочи Дянков.