Един от първите ни приоритети за развитие, които трябва да поставим в отговор на стратегията „Европа 2020”, трябва да бъде инфрастуктурата. Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Той изнесе публична лекция по темата за развитието на България в рамките на общоевропейските цели до 2020 година.

Въпреки ниската усвояемост на средствата по Оперативните програми, Младенов припомни, че за последната година страната ни е в увеличила в пъти договорените и разплатените средства.

Вторият приоритет според министър Младенов би трябвало да бъде развитието на конкурентността на българските икономически субекти, разбира се, инвестициите в регионите. “Сериозен блокаж, така да го нарека, в този дебат за нас ще бъде преодоляването на тезата вашата страна има ниска усвояемост на средствата до този момент, защо искате запазване на нивата на финансиране и за следващия период и защо искате те да бъдат увеличени, след като вие не можете да се справите с тези средства.

Между другото това е критика, която може да бъде отнесена не само към България. Тя се отнася и към всички нови страни членки най-малкото, въпреки че има и стари страни членки, които не винаги успяват да усвоят напълно средствата“, коментира министърът.