Държавата е взела назаем 1.1 млрд. лв. от началото на годината до края на март, при заложен таван от 1 млрд. лв. за цялата 2013-та година, показва тримесечният бюлетин за състоянието на пазара на държавни ценни книжа, издаван от Българска народна банка. През периода са се провели общо 11 аукциона. Най-големият от тях е бил този, проведен на 22 март, при който бяха емитирани облигации за 800 млн. лв. Средствата бяха необходими, за да се изплатят помощи на зърнопроизводителите и ще бъдат върнати през плащания от европейските фондове.

Емисията от 800 млн. лв. "натежава" върху размера на дълга по ДЦК, емитирани за финансиране на бюджетния дефицит на вътрешния пазар. Така при 4.9 млрд. в края на 2012 година, в края на март 2013-та дългът по ценни книжа към инвеститорите на вътрешния пазар е над 6 млрд. лв.

Данните на БНБ показват, че има тенденция банките да купуват повече ДЦК, за сметка на пенсионните и застрахователните фондове, както и небанковите институции, фирмите и гражданите. Ако към 31 март миналата година банките са държали 54% от емитираните от държавата ДЦК, то в края на март тази година те държат 61% или 3.7 млрд. лв. Застрахователните и пенсионните фондове редуцират експозициите си в ДЦК от 26% на 23%, а небанковите финансови институции, фирмите и гражданите намаляват тежестта си като участници на пазара от 19% на 15%.

От бюлетина на БНБ е видно и какво е представянето на 5-годишната емисия български еврооблигации за 950 млн. евро, които бяха емитирани в края на миналата година, за да се погаси стар дълг от 2002 година. Според данните в края на третия месец от пласирането на боновете с номинал 100 евро котировките продава са над € 109 за лот. В началото на юли държавата ще трябва да извърши лихвено плащане на облигационерите, което е в размер на 4.25%.